Hlavní obsah

Satoranský je minimálně na týden mimo hru. Šance na ME v Praze ale ještě žije

Vyhraje boj s časem? Stav zraněného kotníku rozehrávače basketbalové reprezentace Tomáše Satoranského neumožňuje klíčové opoře národního týmu odcestovat do Paříže ke středečnímu zápasu kvalifikace MS 2023 proti Francii. Dvaatřicetiletý český hráč nebude k dispozici ani pro domácí kvalifikační utkání v sobotu v Chomutově s Maďarskem.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Trenér české basketbalové reprezentace Ronen Ginzburg (vlevo) a Tomáš Satoranský.

Článek

O dalších vyhlídkách Satoranského pro start na ME, které pro domácí mužstvo začíná 2. září v Praze proti Polsku, víc napoví další vyšetření magnetickou rezonancí plánované předběžně na neděli.

„Zatím to není tak, že by Eurobasket byl pro Tomáše ztracený. Domluvili jsme se, že nebudeme zveřejňovat detaily kolem charakteru a vážnosti zranění, jasná je minimálně týdenní rehabilitace bez tréninku a zápasového zatížení. Účast na mistrovství Evropy ještě ale vylučovat nemusíme," řekl manažer národního týmu Michal Šob.

Satoranský se zranil v pátek večer na turnaji v Hamburku krátce po začátku třetí čtvrtiny utkání s domácím Německem (90:101) při průniku pod koš, kde po výskoku nešťastně došlápl na nohu bránícího Jonase Wohlfartha-Bottermanna.

Od té chvíle se reprezentační eso pohybuje jen o berlích. „Na rentgenu se neprokázala žádná zlomenina. Magnetická rezonance pak byla nutná k odhalení toho, do jaké míry jsou zasaženy vazy v kotníku. Jestli můžu říct aspoň něco optimistického, čekali jsme, že ta noha bude oteklá víc, ale to ještě nemusí nic znamenat," naznačil Šob

Satoranský kotník leduje, dostal prášky proti otoku i takzvané lymfatické kalhoty zlepšující proudění krve v noze. „Realizační tým pracuje na tom, aby dal co nejrychleji dohromady. Snažíme se v tom skutečně dělat maximum a koncem týdne Tomáš podstoupí další vyšetření v nemocnici, které nám vyhodnotí, jak rekonvalescence pokračuje," mínil Šob.

Národní tým se pro zápas ve Francii musí obejít celkem bez tří klíčových hráčů. „Vedle Satoranského necestuje ani Vít Krejčí jehož trápí stále bolest mezižeberního svalstva, kterou si přivodil před deseti dny v Pardubicích proti Bulharům. Doma necháváme i Jaromíra Bohačíka, jehož v Hamburku postihla viróza a nebudeme to pokoušet," uvedl Šob s tím, že Krejčí a Bohačík by se mohli dát do kupy už do sobotního kvalifikačního duelu s Maďary, jenž bude pro český tým generálkou na ME.

Přes víkend se udobřila bolavá záda Martina Kříže a zlepšil se i stav pochroumaného zápěstí pravé ruky Ondřeje Sehnala a k týmu se zpátky vrátil Tomáš Vyoral, jenž byl před pěti dny ze širšího kádru vyřazen. "Pomůže nám minimálně ve Francii, pak se uvidí," vysvětlil Šob.

„Konečná nominace dvanácti hráčů pro evropský šampionát se uzavírá 31. srpna a já pevně věřím, že v ní bude figurovat i jméno Tomáš Satoranský. V kritické chvíli bychom třeba začali turnaj bez něj, ale jde o tak důležitého hráče pro národního tým, že k jeho uzdravení vyvineme i mimořádné úsilí," naznačil manažer.

Složení české basketbalové reprezentace pro středeční kvalifikační zápas MS 2023 proti Francii
Rozehrávači:
Ondřej Sehnal (Braunschweig/Něm.)
Tomáš Vyoral (Pardubice)
Viktor Půlpán (Brno)
Křídla:
Vojtěch Hruban (London Lions/Brit.)
David Jelínek (Murcia/Šp.)
Tomáš Kyzlink (Bamberg/Něm.)
Lukáš Palyza (Nymburk)
Pivoti:
Jan Veselý (Barcelona)
Patrik Auda (Jokohmana/Jap.)
Ondřej Balvín (Prometej/Ukr.)
Martin Peterka (Braunschweig/Něm.)
Martin Kříž (Nymburk)

Reklama