Hlavní obsah

Přetěžký boj o Tokio. Kanada je prošpikována borci z NBA, ale v jednom utkání se může stát cokoli, míní Balvín

Praha

Už to zažili proti Uruguayi a znovu jsou v situaci buď anebo. V sobotu od 22.05 h našeho času ale budou mít čeští basketbalisté ve Victorii proti sobě největšího favorita olympijské kvalifikace, domácí Kanadu. Přitom už jen dvě vítězství dělí národní tým od postupu na olympijské hry, kde hrál naposledy v roce 1980. Pivot Ondřej Balvín si však dobře uvědomuje, že cesta do Tokia je velmi obtížná, protože její úspěšné dokončení znamenalo nutnost porazit Kanaďany, ale i o den později lepšího z duelu Turků s Řeky.

Foto: Chad Hipolito, ČTK/AP

Jan Veselý (uprostřed) se svými spoluhráči z české basketbalové reprezentace slaví výhru nad Uruguayí

Článek

„Nemá snad ani cenu zmiňovat, že Kanada má kádr prošpikovaný borci z NBA a je tu papírově nejsilnější. Nelze se ale vyděsit tím, kdo stojí na straně soupeře. Je to o jednom zápase, v němž se může stát všechno Jestli chceme udržet při životě olympijskou šanci, musíme předvést o dost lepší výkon než dosud. Neexistuje žádná oprava," uvažuje Balvín, jenž ke skalpu Uruguaye (80:79) přispěl 12 body a 11 doskoky.

Získal tak ceněný double double, navíc byl nejužitečnějším hráčem vítězů. „Pětatřicet minut se nám dařilo hrát tak, jak jsme chtěli. Bohužel koncovka byl trochu divoká. Důležité ale je, že jsme to zvládli," říká Balvín, který bránil poslední střelu Grangera a nedal mu takový prostor k zakončení, aby si připsal vítězný koš.

Balvín doufá, že proti Kanadě česká reprezentace naváže na perfektní pětiminutovku, díky které ve druhé čtvrtině 19bodovou šňůrou získala rozhodující náskok s Uruguayí „Takhle se určitě chceme prezentovat a snad se dokážeme i poučit z udělaných chyb v závěru," má jasno.

„Věřím, že naše hra proti Kanadě bude zase o kus na vyšší úrovni, chce to ale upravit tempo a nehnat se do nějaké přestřelky. Bude to i tom, který ze dvou týmů bude mít víc vůle a klidu, aby postup do finále urval," říká a cítí, že i podkošoví čeští hráči musí přidat ruku k dílu, aby se obrana soupeřových střelců zdařila, „Turecko či Uruguay trefovali zdálky těžké střely, což je dostalo na koně, my musíme mít lepší pohyb a dobře přebírat hráče, vyzrát na clony soupeře," míní

S 217 centimetry nejvyšší hráč české sestavy se od košem často objevuje s jen o čtyři centimetry menším Janem Veselým. „Tím, že máme odmala naučené zvyky, tak si s Honzou dokážeme vyhovět. Je to pro nás společně jednodušší na obranném i útočném doskoku, kde si pomáháme," říká Balvín.

Zopakovat 22 ztrát míče jako proti Uruguayi, by se prakticky jistě rovnalo klinické smrti českých nadějí. „Kanada každého zisku využívá k přechodu do rychlého protiútoku. Nehraje to jen pod koš, ale umí vystřelit z opravdu velké vzdálenosti. Jak jsou její hráči výborní ve hře jeden na jednoho, tak je těžké je zastavit," klade stejný důraz na zodpovědnou hru asistent trenéra Petr Czudek.

Kanaďané dělají od samého začátku vše pro to, aby postoupili na olympijské hry. Turnaj pořádají na své půdě. Chtěli tím nalákat své hvězdy, což se povedlo a složili asi nejsilnější tým kanadské historie. Mulder s Wigginsem hrají za Golden State, Alexander-Walker za New Orleans, Barrett v New Yorku, Dort v Oklahomě, Joseph za Detroit, Lyles za San Antonia a Powell působí v Dallasu.

„Pokud si ale domácí uvědomí tu tíhu okamžiku, může nám to pomoct. Možná nás i podcení, protože my jsme tady ještě nepředvedli nejlepší výkony, co dovedeme. Pokud se tohle všechno setká, může se stát velké překvapení s českou radostí na konci," dává důvody k optimismu Czudek. „Oni musí a my můžeme, tento psychický moment chceme proměnit v naši výhodu," naznačuje Balvín.

Reklama

Související témata: