Hlavní obsah

Satoranského kouč preventivně šetřil. Přesto viděl, jak je pro tým důležitý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Absence Tomáše Satoranského v sobotním zápase ME proti Srbsku nebyla způsobena nějakým razantním zhoršením stavu pravého kotníku, s nímž dva týdny intenzivně rehabilitoval. Lídr národního týmu, jenž přiznal, že ho bolavá noha v ortéze přece jen limituje, se preventivně šetřil na další průběh turnaje. Zápasy s Nizozemskem, Finskem a Izraelem budou extrémně důležité. Češi už si nemohou dovolit v pražské skupině další porážky, aby uchovali reálnou naději na postup.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Tomáš Satoranský spoluhráče bouřlivě povzbuzoval z lavičky.

Článek
Fotogalerie

Satoranský od 19. srpna, kdy se zranil během přípravného utkání v Hamburku, stihl před šampionátem s reprezentací jediný trénink. Přesto se zařadil proti Polsku hned do zahajovací sestavy. Na palubovce strávil 17 minut, nebodoval a připsal si šest asistencí. „Nechtěli jsme, aby hrál víc. Jistě, v některých místech nám v utkání chyběl, ale musíme postupovat opatrně. Saty není na sto procent, ale co dokázal po tom zranění, je úžasné," mínil trenér Ronen Ginzburg, jenž se po domluvě s hráčem i lékařským týmem rozhodl odehrát zápas se Srbskem jen v jedenácti.

Nebo spíš pouze v deseti. Jaromír Bohačík totiž absolvoval jen první čtvrtinu. „Vypadal unaveně, už po pěti minutách ztěžka dýchal, tak jsem se rozhodl, že mu taky dám volno. Přece jen je po nemoci," vysvětlil Ginzburg, jenž nechtěl přehnaně riskovat.

Podobně jako v případě Satoranského, který tím, že nezasáhl v sobotu vůbec do hry, nemusel po zápase se Srby vůbec projít mixzónou. „Když nemůžeme využít Tomáše, je to vždycky těžké, což ale není pro nikoho tajemstvím. Vím, že potřebuje odpočívat a pro nás bylo důležité, že byl alespoň na lavičce," řekl český kouč.

Satoranský podle něj žil s mužstvem a pomáhal udržovat týmový duch. „I když nehrál, tak svým dílem přispěl tomu, že jsme v úžasné kulise ke konci proti Srbům chytili rytmus. Snad to byl konečně i náznak toho, jak budeme hrát další zápasy," tvrdil Ginzburg a opětovně děkoval divákům. „Atmosféra byla skvělá. Fanoušci nás ani po tom zklamání s Poláky nezatratili, což mě potěšilo," poznamenal trenér.

Reprezentanti i přes výsledkový nezdar herně zvedli hlavu. „Věděli jsme, že hrát tak špatně jako proti Polsku už za žádnou cenu nesmíme. Chtěli jsme do toho jít s jinou mentalitou, být agresivnější i rychlejší a věřím, že je v nás ještě víc, než jsme dosud v Praze předvedli," říkal Vít Krejčí, jenž se snažil zastoupit absentujícího Satoranského.

„Je jasné, že přes něj chodí nejvíc útoků, což někdo musí nahradit," říkal. „Není to ale jen o mně. Ondra Sehnal, Tomáš Kyzlink, Vojta Hruban... Všichni jsme udělali krok dopředu a vzali na sebe víc zodpovědnosti. Nemyslím si, že by měl brát všechno na sebe v naší situaci jeden člověk. Dobře jsme si rozdělili role a předvedli lepší výkon," dodal jediný český hráč z NBA.

Reklama