Hlavní obsah

A teď na vítěznou vlnu! Konečně se máme od čeho odpíchnout, těší Kyzlinka zlepšení proti Srbsku

Sobotní pražský zápas evropského šampionátu národního týmu proti Srbsku byl vyprodaný dlouho před zápasem a nabídl skutečně atraktivní basket, k čemuž ve druhé polovině utkání výrazně přispěli i Češi. Hráli doma před rekordní návštěvou 15 067 diváků a tím, jak se vyšponovali v poslední čtvrthodině dokázali alespoň částečně odčinit veliké rozpaky spojené s klopýtnutím při premiéře s Poláky.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Tomáš Kyzlink při utkání se Srbskem.

Článek
Fotogalerie

„V tom prvním zápase jsme si nechali všechno vletět až moc do hlavy, naopak Poláci hráli s absolutní lehkostí. Se Srby to od nás taky bylo místy všelijaké, ale druhý poločas museli všichni vidět, že jsme hráli úplně jinak. Takovým basketem se chceme prezentovat a musíme se ho držet dál," líčil rozehrávač Ondřej Sehnal.

„Sice znovu porážka, ale s úplně jiným pocitem než o den dřív. Musíme se odpíchnout od toho, jak jsme zápas se Srbskem dohrávali. Konečně přišlo zlepšení výkonu, bylo tam plno energie, správných herních věcí a věřím, že si to s námi užili i fanoušci," říkal autor šesti bodů Tomáš Kyzlink.

Svou aktivitou hodně pomohl rozhýbat národní tým a byl přesvědčen, že reprezentantům hodně pomohla kulisa z hlediště. „Atmosféra byla neuvěřitelná a věřím, že skvělým divákům začneme dělat radost i tím, že od pondělí najedeme na vítěznou vlnu," myslel už na další souboj s Nizozemci.

Za stavu 38:60 patnáct minut před koncem to s českým mužstvem nevypadalo ani proti Srbsku, ale nadechlo se k jedenáctibodové šňůře do konce třetí části a v poslední udrželo krok se Srbskem, i když hosté vrátili do hry všechny hvězdy soupeře. „Někdy od poloviny třetí čtvrtiny jsme snad konečně zažehnali krizi posledních tří týdnů," líčil pivot Martin Peterka.

„Najednou přestaly hloupé chyby, začali jsme hrát rychle, sebevědomě a s velkou výpomocí v obraně," těšilo nejlepšího českého střelce, jenž přiznal, že s ohledem na úžasnou atmosféru prožíval hodně silně všechny okamžiky na hřišti.

Peterka navíc jako jediný z reprezentantů má zkušenost z O2 areny s reprezentačním basketbalem. V roce 2013 v ní hrál MS do 19 let. „Mně se dařilo, ale týmově se tehdy šampionátu moc nepovedl. Letos jsme taky nezačali dobře, ale v neděli máme volno a pak ve třech zápasech během čtyř dnů musíme ukázat, co v nás je. Když všechny vyhrajeme, postup bude náš," mínil.

Reklama