Hlavní obsah

Zámoří žasne. Krejčí parádou oslnil NBA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blýská se Vítu Krejčímu na lepší časy? Podruhé za sebou nastoupil v základní sestavě Atlanta Hawks, a byť jeho tým v NBA padl 103:116 s basketbalisty New Orleans Pelicans, udělal dojem velkou parádou. A dočkal se řady pochval.

Foto: John Bazemore, ČTK/AP

Vít Krejčí (Atlanta Hawks) brání Brandona Ingrama (New Orleans Pelicans).

Článek

Odehrál 22 minut a statistiky neměl kdovíjak zářivé: ke třem bodům přidal dva doskoky a tři asistence. Jeden pas byl ale výstavní. V polovině třetí čtvrtiny sebral míč na útočné polovině, prohodil si ho za tělem, pak ještě z pravačky do levačky a vybídl k tvrdé smeči volného dlouhána Clinta Capelu.

„Skutečně se to stalo, nebo jsem si od pokojové služby zobnul něco halucinogenního?“ podivoval se v nadsázce John Hollinger, uznávaný novinář The Athletic a někdejší generální manažer Memphis Grizzlies.

Přinejmenším si třiadvacetiletý basketbalista udělal reklamu, v Americe totiž podobné parády zbožňují. A výsledek ani další čísla tentokrát tak důležité nebyly.

„Nemůžu prohrát, pokud to nevzdám,“ vzkazoval Krejčí před pár dny po sítích. Jako by si řekl, že o sobě musí dát vědět. Je na čase, vždyť jeho nadějně rozjetá kariéra stagnuje. Ovšem nyní se zdá, že konečně dostane příležitost, na kterou pořádně dlouhou dobu čekal.

V NBA se v probíhající sezoně objevil počtvrté. V polovině února naskočil na dvě a půl minuty proti Charlotte Hornets, jen o minutku větší porci dostal před týdnem s Cleveland Cavaliers. Poslední dva duely - proti Memphis Grizzlies a nyní proti Pelicans - už odehrál coby člen základní pětky. A to je věc, na kterou nebýval zvyklý.

Krejčí má výhodu, že na palubovce působí „americky“. Na rozdíl od ostatních českých basketbalistů se nezřídka uchyluje k efektním řešením a nebojí se být občas trochu sobečtější. Což je v NBA rozhodně výhoda.

Tentokrát se mu frajeřinka vyplatila, vždyť po oficiálních kanálech NBA létalo video s Krejčího ekvilibristikou jako zběsilé. Soutěž jeho fígl zařadila mezi desítku nejlepších akcí dne.

Hawks, kteří jsou ve Východní konferenci momentálně desátí a drží poslední příčku zajišťující postup do play in, ničí nejrůznější absence. Mimo jsou Jalen Johnson nebo Onyeka Okongwu, zraněný je i hvězdný rozehrávač Trae Young. A tak má Krejčí šanci zaujmout. Pokud to nebude kvanty bodů, každá povedená akce jako v noci na pondělí mu může výrazně pomoci udržet se v nejlepší soutěži světa.

Reklama

Související témata: