Hlavní obsah

Skvělý úvod! Nymburk začal osmifinálovou skupinu Ligy mistrů výhrou

Basketbalisté Nymburka vstoupili do osmifinálové fáze Ligy mistrů výhrou nad Bambergem 91:87 a německý celek vůbec poprvé v sezoně v soutěži poznal přemožitele. K úspěchu proti bývalým spoluhráčům pomohl 21 body belgický rozehrávač Retih Obasohan, stejný počet si připsal Američan Omar Prewitt. Nejlepším střelcem duelu byl z týmu poražených Devon Hall s 24 body. Další zápas ve skupině L čeká tým kouče Orena Amiela za týden opět doma s italským Dinamem Sassari.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zleva Vojtěch Hruban z Nymburka a Moritz Plescher z Bambergu.

Článek

Duelu předcházela minuta ticha k uctění památky zesnulého bývalého starosty Nymburka Ladislava Kutíka, který se výraznou měrou zasloužil o rozvoj basketbalu ve městě.

Soupeř přijel do Česka oslaben jen s devíti hráči na soupisce a bez dua amerických opor Chase Fielera a Tylera Larsona, přesto s Nymburkem držel od úvodu krok. Domácí díky sedmi bodům Obasohana a dvěma trojkám Petra Bendy vyhráli úvodní čtvrtinu 26:18, ale i v další fázi museli odrážet snahu houževnatého soka.

Hall již za úvodních třináct minut nastřádal 15 bodů, brzy se k němu přidal i Christian Sengfelder a hosté se dokonce dotáhli na rozdíl jediného bodu (38:37). Závěr druhé čtvrtiny ale opět patřil Středočechům.

Střelecky se chytl jak Prewitt, který do přestávky zaznamenal 14 bodů a 4 doskoky, tak opět belgický reprezentant Obasohan. Bývalý hráč Bambergu uzavřel poločasový stav 54:45 po vybojovaném míči a smeči sekundu před koncem.

Bojovní hosté vzdorovali

Ačkoliv se Nymburk po poločase dostal i do jedenáctibodového vedení, stále se mu nedařilo odpor Bambergu zlomit a hosté za nadšeného povzbuzování lavičky snížili v závěru třetí části rozdíl na pět bodů. I tentokrát ale pomohl českému mistrovi koš s klaksonem, tentokrát uspěl Martin Kříž a zvýšil na 70:63.

Když už si v poslední části domácí vypracovali až šestnáctibodové vedení, zdálo se, že se již žádné drama konat nebude. I tentokrát se ale hosté ještě jednou vzepjali ke comebacku a po třináctibodové šňůře se dostali na dostřel tří bodů (84:81).

Možný obrat ale odmítl tříbodovou trefou Prewitt a následně i dalšími koši americký rozehrávač Jerrick Harding. Ten se díky dvanácti bodům v poslední části stal v dresu Nymburka čtvrtým hráčem s dvojciferným počtem bodů. Středočeši německého soka po dvou výhrách v minulém ročníku Ligy mistrů zdolali i letos.

Basketbalová Liga mistrů - osmifinále:
Skupina L - 1. kolo:
ERA Nymburk - Brose Bamberg 91:87 (26:18, 54:45, 70:63)
Nejvíce bodů: Obasohan a Prewitt po 21, Harding 16 - Hall 24, Sengfelder 18, Kravish 13. Fauly: 19:19. Trestné hody: 22/16 - 20/14. Trojky: 9:11. Doskoky: 44:45.
Dinamo Sassari - Casademont Zaragoza 83:95

Reklama

Související témata: