Hlavní obsah

Svažte si copy do drdolu, jinak nebudete hrát. Jasný rasismus, brání se mistryně světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Melbourne/Praha

Americká basketbalistka se zkušenostmi z ženské NBA a mistryně světa z roku 2014 ve hře 3x3 Tiffany Mitchellová obvinila australskou basketbalovou asociaci z rasismu poté, co jí bylo vyhrožováno zákazem činnosti, pokud si nedá své dlouhé copánky do drdolu. Její spoluhráčky na protest proti této výzvě před zápasem poklekly.

Foto: Instagram @tiffmitch25

Basketbalistka Tiffany Mitchellová.

Článek

Sedmadvacetiletá Mitchellová aktuálně hraje za tým Melbourne Boomers v australské basketbalové lize WNBL. Ze strany basketbalové asociace jí prý bylo vyhrožováno, že pokud nebude hrát s copánky staženými do drdolu, aby nelétaly soupeřkám do obličeje, nebude hrát vůbec a na návrat do WNBA prý může také zapomenout.

Hráčka to označila za jasnou rasovou diskriminaci a k situaci se vyjádřila na svém instagramu. „Po celý první měsíc tady v Austrálii jsem neměla téměř žádné problémy, až do minulého týdne, kdy jsem se setkala s jasnou rasovou diskriminací," píše.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Tiffany Mitchell (@tiffmitch25)

„Hrála jsem po celém světě, ve všech nejvyšších ligách na nejvyšší úrovni a moje copy nikdy nebyly problém," nechápe, kvůli čemu jí bylo vyhrožováno. Asociace se odvolávala při svém rozhodnutí na pravidlo, které však bylo mezinárodní sportovní organizací zrušeno. „Jak můžete prosazovat pravidlo, které už ani není pravidlem?" ptá se.

Uvedla také, že je jasné, že tyto copy v lize nosí jen černoši, a proto požadavek WNBL považuje za diskriminační. Celá situace ji prý ovlivnila i v zápase proti Southside Flyers, před kterým se svými spoluhráčkami na protest proti rozhodnutí WNBL poklekla.

Vedení basketbalové asociace později od svého rozhodnutí upustilo. „Basketball Australia se bezvýhradně omlouvá za veškeré trápení a bolest, které bylo tímto pravidlem způsobeno," uvádí v prohlášení. „Komise WNBL označila toto pravidlo za diskriminační a neslučitelné s rámcem diverzity a inkluze basketbalové Austrálie," dala asociace za pravdu Mitchellové. Pravidlo, které dávno neplatí na mezinárodní úrovni a nemělo platit ani v Austrálii, bylo s okamžitou platností zrušeno.

Reklama