Hlavní obsah

Triumf a dobrá nálada. Basketbalisté si v kvalifikaci spravili chuť proti Britům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Žádné utrápené pohledy ani výčitky. Proti odvážně hrajícím Britům si čeští basketbalisté v Pardubicích připsali po výsledku 90:82 první vítězství v kvalifikaci o EuroBasket 2025 a odčinili páteční porážku s Řeckem. A utkání si i užili. Nejvýrazněji přispěl k výhře Tomáš Satoranský, který nastřádal 21 bodů a 10 asistencí.

Foto: Václav Mudra/CZ.Basketball

Tomáš Satoranský (vlevo) zakončuje přes Brita Noaha Horchlera.

Článek

Jako by reprezentantům pomohla přítomnost exkouče Ronena Ginzburga, který seděl přímo u palubovky a většinu zápasu se usmíval. Užíval si, že může duel sledovat už přece jenom klidněji, zatímco jeho nástupce Diego Ocampo basketbalisty neúnavně hnal energickými gesty.

Češi hráli bleskově, drali se po ziscích míče okamžitě kupředu. A soupeř přijel s obdobnou taktikou, proto nebyla o body nouze.

Foto: Vostárek Josef, ČTK

Český basketbalista Tomáš Satoranský v utkání skupiny F kvalifikace o postup na ME 2025.

Lépe začali hosté, jenže postupem času se ukázalo, že kvalita je na straně českého výběru. Brity dlouho držela ve hře skvělá střelba, díky ní prohrávali o poločase jen o dva body. V první půlce pálili z dálky s úspěšností přes 71 procent, což je nezvykle vysoké, a především neudržitelné číslo.

I Čechům to padalo slušně, proti střelecké bídě před pár dny v Pireu se výrazně zlepšili. Zatímco v Řecku zaznamenali jen šest trojek, v Pardubicích jich před necelými pěti tisícovkami diváků měli devět už po půli a skončili na čísle 13.

„Bavilo nás to. Ke konci jsme hráli i trochu na skóre, to se nám ale příliš nevyvedlo,“ mrzelo Martina Peterku, autora 12 bodů.

Tentokrát hlavně český útok fungoval i v momentech, kdy nebyl klíčový rozehrávač Satoranský na hrací ploše. Dobře zahrál Ondřej Sehnal, pár pěkných přihrávek přidal i Tomáš Kyzlink.

Jen úsek, ve kterém by národní tým stačil ostrovnímu soupeři výrazněji odskočit, dlouho chyběl. I Satoranský coby lídr cítil, že se dá hrát ještě lépe, a tak se nebál třeba Davidu Böhmovi pořádně vyčinit, když mladý pivot nesmyslně fauloval při protivníkově střele za tři.

Foto: Václav Mudra/CZ.Basketball

Český pivot Martin Peterka (vlevo) se tlačí kolem Noaha Horchlera z Velké Británie.

Domácím dělal potíže obrovitý Sacha Killeya-Jones, který před lety prošel českou akademií GBA. Ale ani jeho 19 bodů na Čechy nestačilo. Ve třetí části se konečně odpoutali a hostující kouč Marc Hendrick Steutel při time outech marně vymýšlel, jak nažhavené domácí basketbalisty zastavit, ač se Britové v jednu chvíli přiblížili až na dva body.

„Bylo to fyzické náročné. Šlo spíš o to, kdo chce víc,“ přemítal pivot Ondřej Balvín.

Reprezentanty tohle utkání bavilo. Hráli nesobecky, hledali parťáky v lepších pozicích, třeba když Peterka místo nájezdu na koš vybídl zadovkou ke skórování Satoranského. A když zase rozehrávač Barcelony nadhodil míč na obroučku a naservíroval parádní smeč Kyzlinkovi, Enteria arena bouřila.

Nyní si dá kvalifikace o postup na evropský šampionát pořádnou pauzu, další zápasy jsou na programu až v listopadu. Češi si mohou oddechnout, že více než osmiměsíční přestávku nebudou trávit s nulou v kolonce výher.

Kvalifikace ME basketbalistů 2025 – skupina F:
Česko–Velká Británie 90:82 (24:25, 49:47, 68:62)
Sestava a body Česka: Satoranský 21, Peterka 12, Bohačík 9, Balvín 8, Hruban 2 – Kyzlink 16, Jelínek 7, Kříž 6, Sehnal 6, Böhm 3.
Nejvíce bodů Velké Británie: Killeya-Jones 19, Wheatle 17, Adamu 14.
Fauly: 17:23. Trestné hody: 22/13 – 11/14. Trojky: 13:12. Doskoky: 43:25.
Nizozemsko–Řecko 72:74 (12:16, 39:32, 58:62).
1.Řecko220146:1364
2.Česko211154:1543
3.Velká Británie211180:1843
4.Nizozemsko202166:1722

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

Hokej

Kanada - USA 6:4

Kanada ve finále mistrovství světa hokejistů do 18 let zdolala Spojené státy
NačítámNačíst další články