Hlavní obsah

Tvrdá reakce. Upsal se Rusům, ihned byl vyhozen z reprezentace i od sponzora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Upisovat se v současné době k angažmá v Rusku může mít tvrdé následky. Země je kvůli krvavé vojenské invazi na Ukrajinu vyloučena z většiny mezinárodních soutěží. A v některých zemích se jakékoliv kontakty s ruským sportem, který často slouží propagandě kremelského režimu, považují momentálně za nemorální. Švédský basketbalista Jonas Jerebko podobné apely nevyslyšel a tvrdě na ně doplatil.

Foto: Instagram Jonase Jerebka

Jonas Jerebko byl na neurčito vyloučen z reprezentace kvůli angažmá v Rusku.

Článek

Švédský basketbalový svaz varoval bývalého hráče Detroitu, Bostonu, Utahu či Golden State, aby nepodepisoval smlouvu s týmem CSKA Moskva. Jerebko přesto smlouvu podepsal. Krátce poté byl na neurčito vyloučen z reprezentace a přišel o sponzora.

Vyloučení z národního týmu oznámil generální sekretář švédské federace SBBF Fredrik Joulamo, který ve středu s hráčem o angažmá v CSKA mluvil.

„Zdůraznil (Joulamo), že je to v přímém rozporu s hodnotami švédského basketbalu a naším jasným postojem k záležitosti Ruska. Bohužel po tomto rozhovoru jsme byli nuceni konstatovat, že není možné, aby Jonas Jerebko hrál za švédský národní basketbalový tým," stojí v tiskovém prohlášení federace.

35letý basketbalista také krátce poté přišel o sponzora. Spolupráci s ním ukončila švédská nápojová firma Nocco, jejímž byl ambasadorem.

„Když si vybral angažmá v Rusku, rozhodli jsme se spolupráci s ním ukončit," potvrdila pro televizi SVT marketingová manažerka společnosti Catharina Carlsdotterová.

Ve Švédsku se také probírá Jerebkovo působení na poli esportu. Vlastní totiž organizaci Renegades, která působí v ESL. Ta se přitom rozhodla vyloučit týmy mající kontakty s Ruskem.

„Osobně ale Jonas Jerebko není přímo zapojen do ESL Gaming. Renegades tak mohou dál v soutěži působit," uvedlo vedení soutěže.

Reklama

Související témata: