Hlavní obsah

Užívám si to, řekl Krejčí o návratu do NBA, v Atlantě by rád prodloužil smlouvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úspěšné období zažívá v NBA český basketbalista Vít Krejčí, který se přes dvě zranění v sezoně a působení v G-League probojoval k druhé šanci v Atlantě. V posledních zápasech nastupuje v základní sestavě a v pondělí při výhře nad lídrem soutěže Bostonem 120:118 si 16 body vyrovnal maximum v nejlepší lize světa. Jeho přáním je získat v Atlantě další smlouvu.

Foto: Jason Getz, ČTK/AP
Článek

„Užívám si to. Myslím, že teď hrajeme fakt hezký basket. Hlavně poslední tři zápasy se nám dařilo. Vyhráli jsme dvakrát proti Bostonu, což je super. Užívám si každou vteřinu na hřišti, protože vím, že to kdykoliv může skončit. Jsem rád za každou příležitost,“ řekl Krejčí v on-line rozhovoru s novináři, který zprostředkovala agentura PPGSport/Octagon Basketball, jež ho zastupuje.

V pondělním duelu s Bostonem smazala Atlanta až třicetibodovou ztrátu a předvedla svůj největší obrat od roku 1998. „Byl to celkově jeden z nejlepších momentů, co jsem zažil, protože Boston je jeden z nejlepších týmů v NBA. Ten zápas nám dodal spoustu sebevědomí, že můžeme soupeřit s kýmkoliv. Musíme toho využít do zbývajících devíti zápasů a umístit se na co nejlepší příčce, abychom měli co nejlepší pozici na play in,“ uvedl Krejčí.

Před sezonou se ucházel o angažmá v Minnesotě, s kterou odjel i na přípravu do Abú Zabí, ale zranil se. „Věřil jsem tam v dobrou pozici a podepsání kontraktu. Tři dny předtím jsem si přetrhl vazy v prstu a musel jsem na operaci, to pro mě bylo hodně demotivující. Ale pořád jsem věřil, že kdybych šanci dostal, tak ji dokážu využít. Pořád jsem makal a věřil, že ta šance přijde,“ řekl.

Před Vánoci nastoupil za Iowu v G-League a následně podepsal smlouvu s Atlantou, za kterou už hrál v minulé sezoně. „Měl jsem neuvěřitelné štěstí s nabídkou z Atlanty. Přišel jsem a druhý zápas za Atlantu v G-League jsem si vykloubil rameno a byl jsem zase měsíc out. Bylo to demotivující, ale pořád jsem věřil, že šance přijde a musím zůstat připravený. Jsem rád, že i po takových věcech přišla a teď toho musím každý zápas využít,“ uvedl Krejčí.

Musel se vyrovnat s dalšími potížemi jako v sezoně 2020/21, kdy byl draftovaný a zamířil do Oklahomy. V září si v zápase za Zaragozu přetrhl přední zkřížený vaz v kolenu a při operaci se zjistilo, že má poškozené i oba menisky. „Bylo to extrémně těžké nejen s těmi posledními dvěma zraněními, ale i s tím křížákem. Ale měl jsem obrovskou podporu od rodiny, kamarádů. Prostě mi věřili. Když jsem s nimi probíral, jestli se mám vrátit do Evropy, nebo pokračovat v NBA, tak vždycky říkali, ať ještě setrvám. Že mi věří, že tu budoucnost tam mám. Jsem rád, že jsem vytrval,“ konstatoval.

Teď se probojoval i do základní sestavy. „Je to super, když přemýšlím nad tím, kde jsem byl minulý rok a že jsem prakticky vůbec nenastupoval. Vím, jaká je moje role v týmu, a tou je obrana. Je to věc, na kterou se nejvíc soustředím. Jsem rád, že mi trenér Quin Snyder věří,“ prohlásil.

Úspěšně bránil i bostonskou hvězdu Jaysona Tatuma. „Měl jsem možnost tuto sezonu bránit skvělé hráče, ale Tatum byl nejtěžší. Je extrémně fyzický. Každý zápas, kdy můžu tyto hvězdy bránit, je pro mě mimořádná zkušenost. Zápas od zápasu se cítím v obraně líp a dělám míň chyb,“ řekl Krejčí.

Pochvaloval si, jak ho připravili v záložním týmu v G-League. „Měli jsme skvělý tým v Atlantě, trenér odváděl skvělou práci a měli jsme hodně zaměřený tým na obranu. Extrémně mi to pomohlo s přechodem do Hawks. Před sezonou jsem se nepovažoval za nějakého extra skvělého obránce, ale v G-League mi to pomohlo. Dokázal jsem i zrychlit a zesílit. I když je to velmi náročné na psychiku s cestováním, některé zápasy nejsou krásné na pohled, ale je to o tom, aby tam člověk udělal další krok,“ uvedl Krejčí.

Může se těšit i z toho, že se objevuje v sestřihu nejlepších akcí, jako po krásné asistenci proti New Orleans. „Pro ty momenty basketem žiju, když se povede nějaká akce nebo zápas proti Bostonu. Je to jeden z nejlepších pocitů, který člověk může mít. Když se takhle po zápase cítím, tak si vzpomenu na ty časy, kdy jsem měl den po operaci, nevěděl jsem, co bude. Jestli se mám vrátit do Evropy… Jsem rád, že jsem vydržel a pořád jsem makal,“ prohlásil.

Loni v srpnu se s ním Atlanta rozloučila, v prosinci po něm ale znovu sáhla. Po důvodech nepátral. „Chápu, že NBA je byznys, takové věci se dějou každý den. Je zbytečné si s tím lámat hlavu. Věděl jsem, že musím dál makat, abych dostal šanci někde jinde,“ uvedl rodák ze Strakonic.

Druhá šance u Hawks jej potěšila. „S vedením, ať s trenérem, nebo manažerem, mám dobrý vztah. Líbí se mi, jakým směrem se klub vydává. Všechno to tak nějak do sebe zapadá. To, jak teď hrajeme, jsou výsledky toho, co Quin (Snyder) s týmem udělal,“ prohlásil Krejčí.

Rád by v Atlantě prodloužil kontrakt. „Je to jedna z mých motivací zůstat tady. Uvidíme, co bude. Nic neberu jako jisté. Chci nastoupit do každého zápasu na sto procent a věřím, že výsledky budou mluvit za sebe a šanci dostanu,“ uvedl Krejčí. Líbí se mu i život v největším městě státu Georgia. „Mám Atlantu rád, až na ten provoz. Miluju to tady, je tady spousta možností, co dělat. Jsem tady druhý rok, trochu to tu znám. Město je skvělé a organizace taky,“ dodal Krejčí.

Reklama

Související témata: