Hlavní obsah

Litva - Česko 72:83Vyhrocené drama! Češi po 16 letech slaví výhru nad Litvou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senzace! Čeští basketbalisté díky perfektnímu výkonu v obraně porazili po šestnácti letech Litvu a pondělní výhrou 83:72 v Klajpedě si zajistili postup do druhé fáze kvalifikace MS 2023 s bilancí 3 vítězství a 3 porážek, navíc v případě konečné bodové rovnosti s Litvou i Bosnou budou mít výhodu lepšího vzájemného skóre. Od srpna budou soupeřem národního týmu v pokračování kvalifikačních bojů Francouzi, Maďaři a Černohorci a tři nejlepší ze šestičlenné tabulky, kam se započítávají všechny výsledky, se dostanou na šampionát.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Satoranský během utkání kvalifikace MS 2023.

Článek

České mužstvo od začátku výborně bránilo a hodně ho podržela nebojácná střelba Satoranského, který hned v první čtvrtině zaznamenal devět bodů. Po deseti minutách reprezentanti vedli 23:13. Litvě na hřiště citelně chyběly nejen hvězdy z NBA Sabonis i Valančiunas, ale i euroligové jako Jokubaitis, Butkevičius i Kuzminskas.

V úvodu druhé části se chytli i z české střídačky přicházející Jelínek a Kyzlink, takže po čtvrthodině skóre narostlo až do nečekané podoby 39:23 pro národní tým. Reprezentanti hráli sebevědomě, úspěšnost střelby drželi přes šedesát procent. „Hlavně se nám dařilo v obraně eliminovat litevské zbraně. Hráli jsme agresivně už na perimetru a vyplácely se i prvky zóny. Hodně dobré práce dělal Patrik Auda i Ondra Balvín, kteří pod košem jako stožár čelili domácím nájezdům," mínil v televizním rozhovoru Tomáš Kyzlink.

Litevci od třetího dějství vytáhli presink po celém hřišti, což rychle vedlo k nárůstu českých ztrát na dvanáct. Domácí se desetibodovou šňůrou dotáhli na dostřel (47:50), navíc získávali navrch při útočném doskoku. Naštěstí jim v těchto momentech dělalo problém zakončení a český tým uklidnilo pár rychlých protiútoků i výborná práce v obraně.

Snaha zase smazat ztrátu dostala Litvu až do křeče, tři minuty před koncem prohrávala nejvýraznějším rozdílem 57:75. Při posledním nadechnutí se domácím povedlo korigovat sedmibodovou šňůrou, k tomu se Auda i Kyzlink vyfaulovali, přesto vypjatý závěr plný faulů český tým zvládl takticky a pomstil se soupeři za opavskou prohru rozdílem osmi bodů.

Češi cennou výhrou na horké litevské půdě udrželi reálnou naději na zopakování účasti na MS. „Jak je u nás už zvykem, byl to zápas trochu nahoru, dolů. Hráli jsme ale dobrý tempo basket a výborně bránili. Navíc kluci přicházející z lavičky dali mužstvu ohromnou energii. I když přišla hluchá místa ve hře, mentálně jsme se udrželi a dokázali ustát litevský tlak," líčil nejlepší střelec utkání Satoranský.

„Věděli jsme dobře, o co hrajeme a ve vypjaté atmosféře se nám povedlo všechny cíle naplnit. Litva bude vždycky předvádět velký tlak na míč, což nás dovedlo k některým ztrátám, ale přece jen platí, že když je konec dobrý, tak je všechno dobré," řekl s úsměvem pro Českou televizi pivot Ondřej Balvín.

Kvalifikace MS 2023 basketbalistů - skupina F v Klajpedě
Litva - Česko 72:83
Nejvíce bodů: Brazdeikis 16, Grigonis 11, Masiulis 10, Birutis 9, Dimša 8 - Satoranský 21, Kyzlink 18, Auda 16, Jelínek 10, Bohačík 9, čtvrtiny 13:23, 19:22, 20:16, 20:22.

Reklama

Související témata: