Hlavní obsah

Zemřela legenda českého basketbalu, Jíří Zídek starší

Český basketbal pláče a smutní. Po dlouhé nemoci zemřel ve věku 78 let Jiří Zídek, držitel titulu Basketbalista 20. století. Vynikající pivot a československý reprezentant sbíral během kariéry jeden úspěch za druhým a nechybělo mnoho, aby se stal prvním Čechem hrajícím NBA. Na tuto metu nakonec později dosáhl až jeho syn. Česká basketbalová federace vyjadřuje upřímnou soustrast rodině. „Odešel opravdový velikán, jenž už navždy zůstane jednou z nejvýznamnějších basketbalových osobností," uvedla ČBF.

Foto: instagram České basketbalové federace

Ve věku 78 let zemřel legendární basketbalista Jiří Zídek starší. Vítěz ankety Český basketbalista 20. století a první Čech uvedený do Síně slávy FIBA podlehl dlouhé nemoci

Článek

Zídek byl jedním z nejvýznamnějších evropských pivotů své doby, známý byl v basketbalových kruzích pod přezdívkou Andrej. V tehdejší československé soutěži odehrál sedmnáct sezon a jen dvakrát ji končil bez medailového umístění. Patřil do zlaté generace pražské Slavie VŠ, se kterou nejen že dosáhl na šest ligových titulů. V jeho dresu hrál pětkrát v Poháru mistrů evropských zemí. V roce 1966 se dostala Slavia VŠ až do finále, kde prohrála s Olympií Milán 72:77 a Zídek byl nejlepším střelcem zápasu s 20 body.

Byl rovněž účastníkem slavného finále Poháru vítězů národních pohárů v roce 1968 v Athénách proti domácímu AEK, které Slavia VŠ prohrála před 65 tisíci diváků 82:89 a Zídek byl s 31 body nejlepším střelcem zápasu. O rok později Slavia VŠ vyhrála pohár ve finále ve Vídni proti Dynamu Tbilisi 80:74. Úspěchy jeho kariéry shrnuje web cz.basketball.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený cz.basketball (@cz.basketball)

Za národní tým odehrál celkem 257 zápasů včetně olympijských her v Mnichově 1972 (8. místo), kde byl nejlepším střelcem týmu. Dvakrát se představil na MS. Na obou turnajích byl nejlepším střelcem československého týmu. Hrál také na šesti evropských šampionátech, ze kterých má dvě medaile (stříbro z roku 1967 a bronz z roku 1969)

Po konci hráčské kariéry zůstal basketbalu věrný. Působil v roli trenéra a ještě nedávno chodil hrát sport svého srdce v pražském Radotíně.

Jako jediný Čech byl v roce 2008 nominován mezi 50 nejvýznamnějších osobností Euroligy. V roce 2013 byl uveden do Síně slávy ČBF a během MS 2019 byl jako vůbec první Čech uveden do Síně slávy FIBA. Nyní tedy odešla česká sportovní legenda do basketbalového nebe. "Děkujeme Andreji Zídkovi za vše, co pro československý a český basketbal vykonal.," stojí mimo jiné v prohlášení ČBF.

Reklama