Hlavní obsah

Takhle by sportovce léčily báby kořenářky

Praha

Ačkoliv různé krémy a gely slibují v televizních reklamách takřka okamžité znovuzrození, za zkoušku stojí také přírodní alternativy. Možná díky nim nezačnete juchat na tanečním parketu hned tentýž den, ale to ještě neznamená, že nefungují.

Foto: Profimedia.cz

Prastaré recepty babky kořenářky jsou stále účinné.

Článek

Na namožené svaly, ztuhlá záda a bolavé klouby používali naši předkové obklady z toho, co jim poskytla matka příroda. My dnes známe ostřejší zbraně, proto jsme na know-how našich prababiček už skoro úplně zapomněli. Jak ale uvidíte na několika příkladech obkladů, na jejich aplikaci není nic složitého. Nikdy není pozdě s nimi začít.

• Hřejivý zázvorový obklad

Jedním ze základních obkladů je zázvorový. Skvěle dokáže uvolnit ztuhlá záda a zmírnit jejich bolesti, prokrvit a zrelaxovat napjaté či natažené svaly, prohřát a uvolnit bolavé klouby... Zázvorovému obkladu se ale vyhněte, pokud je v daném místě chronický nebo akutní zánět. Tomu by hluboké prohřátí neprospělo.

Potřebujete: 150 g nastrouhaného zázvoru, 2 l horké vody, látkový kapesník, 2 bavlněné utěrky, deku

Jak na to: Nastrouhaný zázvor zavažte do bavlněného kapesníku a vložte do hrnce se dvěma litry horké vody. Louhujte 15 minut, ale spolu se zázvorem už nevařte. V hotové zázvorové vodě pak namočte bavlněnou utěrku, důkladně vyždímejte, aby nedošlo k opaření, a přiložte na místo, které potřebujete prohřát. Asi po dvou minutách vyměňujte za čerstvý obklad, zhruba 15-20 minut, dokud ošetřované místo nezčervená. Hrnec mezitím přiklápějte pokličkou, aby voda nevychladla. Po aplikaci obkladu zůstaňte ještě pár hodin v teple. Zázvorový obklad můžete aplikovat dvakrát denně několik dní či týdnů, jak vaše tělo potřebuje.

• Čistící bramborový obklad

Do zdravého jídelníčku sice brambory podle mnoha odborníků tak úplně nepatří, ve formě obkladu ale dokáží zázraky. Pomáhají léčit pohmožděniny kloubů a hnisající rány, snižují otoky, zmírňují horkost a bojují proti zánětlivým procesům... Ocení je mimo jiné pacienti po úrazech a se záněty kloubů.

Potřebujete: brambora, zelený list (kostivalu, zelí nebo jiný), několik kapek zázvoru, bavlněná látka

Jak na to: Neoloupaný brambor najemno nastrouhejte. Následně paličkou roztlučte zelený list, abyste uvolnili chlorofyl, který je pro účinky obkladu potřebný. Zakapejte zázvorem (trošičku) a přidejte mouku, abyste dosáhli pevnější a kompaktní konzistence. Na kůži naneste ve zhruba centimetrové vrstvě. Nakonec už jen na dvě až tři hodiny obalte několika vrstvami bavlněné látky. Nejpozději po třech hodinách obklad odstraňte a znovu už nepoužívejte. Aplikovat lze bramborový obklad (vždy čerstvý) až dvakrát denně po dobu několika týdnů, případně do dřívějšího vymizení problémů.

• Pohankový obklad proti otokům

Pohanka patří k nejzdravějším obilovinám, což umocňuje i fakt, že na naše tělo nepůsobí blahodárně jen zevnitř, ale také zvenku. Pohankový obklad je specialita na úlevu od otoků. Navíc je na přípravu velmi rychlý a snadný.

Potřebujete: 0,5 kg pohankové mouky, 250 ml horké vody, bavlněnou látku

Jak na to: Horkou vodu smíchejte s nachystanou pohankovou moukou. Cílem je uhníst suché, ale kompaktní těsto. To pak přiložte na kůži v místě otoku a přikryjte bavlněnou látkou, aby zůstalo co nejdéle teplé. Obklad nechte působit asi hodinu. Pokud nasákne vodu z otoku dříve, můžete vyměnit za nový. Opakujte několikrát denně do vymizení potíží.

Reklama