Hlavní obsah

Zvracela, přesto se stala mistryní světa a česká nálož navíc

Praha

Američanka Camille Herronová vybojovala zlato, vyhrála mistrovství světa na sto kilometrů. Doma je v Oklahomě, ale světový primát získala v Evropě. V Nizozemsku slavila v závodě, který pořádala (IAU) Mezinárodní asociace ultra běžců. Deset okruhů po deseti kilometrech dokončila za sedm hodin a osm minut. Herronová tímto časem zaběhla čtvrtý nejrychlejší čas historie. Nechyběli ani Češi, těch se za hranice vydalo osm. Například Daniel Orálek naběhal v rámci tréninku v srpnu přes 800 kilometrů!

Foto: Facebook: Daniel Orálek

Daniel Orálek při maratónu na Floridě v roce 2014.

Článek

"Miluju velké závody a běhání pod tlakem. Pro tyhle momenty žiju, kdy je potřeba se ukázat. To je soutěž, jste připravení a doufáte, že bude i zdraví," byla spokojená po závodě Američanka, která dříve hrála basketbal a mezi její koníčky patří hra na klavír a tanec.

Svými výkony na sebe vytváří tlak. Maratón dokázala zaběhnout za 2:37 hodiny, také se radovala z vítězství ve dvanácti různých státech. "Cítím se po sobotě spíše jako ultra maratónkyně. Byla jsem v pohodě psychicky i fyzicky. Druhou polovinu jsem zvládla lépe, ačkoli jsem několikrát zvracela," přiznala šampiónka.

160 kilometrů týdně

S manželem žijí v Coloradu. Společně běhali, jednou ale doběhla dále než on. Poté byl zvědavý, kam až může jeho žena dojít. Jako rekreační běžkyně běhala v té době více než 110 kilometrů za týden. "Byl šokován, že jsem běhala tolik, začala jsem s tréninkem a můj progres od té doby vylétl," vzpomíná Herronová.

V roce 2006 si dávala více než 160 kilometrů týdně. V těchto kolejích vydržela šestnáct týdnů po sobě. Bylo jasno, zjistila, že má talent pro dlouhé běhy. K tomu povzbuzení od přátel a začala se zabývat myšlenkou na ultra. "Příští rok se chci do Nizozemska vrátit a vzít si americký rekord, pokud ho tedy nedám dříve," věří si Herronová.

Orálek si dal v srpnu 857 kilometrů!

Holandští pořadatelé Mistrovství světa a Evropy poznali i české běžce - pět mužů a tři ženy. Nejlépe se vypořádal se sto kilometry zkušený Daniel Orálek, který se v cíli objevil v čase 7:25:48, což stačilo celkově na 44. místo v závodu mistrovství světa a 33. místo v Evropě.

„Trénoval jsem naplno a měl jsem bez odpočinku úplně fantastickou formu. Cítil jsem se skvěle a další den při závodě jsem sotva lezl. Večer jsem šel spát unavený, že jsem padnul do postele a ráno běžel jak utržený. Když to zjednoduším, tak forma si chodí, kdy se jí zachce a navíc jsem přišel na jedno pravidlo: když už forma přijde, tak to běhá, ať uděláte téměř cokoliv," napsal na ultradao.cz o ladění Orálek, který v srpnu naběhal 857 kilometrů!

Českou nejlepší ženou v tomto boji se stala Markéta Gruberová s časem 9:09:20. Tímto svým osobním rekordem se zařadila na 37. příčku na světě a 27. pozici starého kontinentu. Absolutním vítězem se stal Jonas Buud ze Švédska, který zaběhl čas 6:22:44. Ten ho řadí na šesté místo v historických tabulkách.

Reklama

Související témata: