Hlavní obsah

5 nejméně zdravých zaměstnání. Jak jste na tom vy?

Londýn

Jeden z největších britských železářských obchodů si nechal vyhotovit studii o tom, která zaměstnání jsou nejzdravější a která naopak ta nejméně zdravá. A právě jejich zaměstnanci nakonec nedopadli vůbec špatně. Co naopak asi nikoho nepřekvapí, je fakt, že kancelářští zaměstnanci jsou na štíru nejen se zdravým pohybem, ale také se zdravým životním stylem. Kam spadá vaše profese? Pracujete zdravě?

Foto: Profimedia.cz

Ne všechna zaměstnání jsou dobrá pro vaše zdraví.

Článek

Výsledky jsou zpracovány na základě odpovědí více než 2000 lidí a dávají nahlédnout pod pokličku našeho současného stylu života. Některé výsledky bylo možné očekávat, některé vyšly dost překvapivě. Více než polovina, přesněji 51 %, respondentů uvádí, že za nedostatek pohybu u nich mohou tlaky, stres a přeplněné časové harmonogramy na pracovišti. Více než každý pátý (23 %) kancelářský zaměstnanec připouští, že se na pracovišti stravuje nezdravě a pravidelně jí nezdravé svačiny, jako jsou nejrůznější tyčinky, sušenky a další sladkosti. Naproti tomu téměř stejný poměr kancelářských zaměstnanců (19 %) pravidelně každý týden alespoň jednou navštěvuje posilovnu nebo nějaký pohybový kurz.

A jaká jsou tedy nejzdravější zaměstnání? Kupodivu z výzkumu vyšli lépe zedníci a instalatéři než samotní trenéři fitness. Ale podívejte se sami.

NEJZDRAVĚJŠÍ ZAMĚSTNÁNÍ
řemeslníci (zedníci, instalatéři...)7 hodin fyzické aktivity denně
trenéři, zdravotnictví5 hodin fyzické aktivity denně
zemědělství4,5 hodiny fyzické aktivity denně
maloobchod3,5 hodiny fyzické aktivity denně
výroba3 hodiny fyzické aktivity denně
NEJMÉNĚ ZDRAVÁ ZAMĚSTNÁNÍ
IT a komunikace0,4 hodiny fyzické aktivity denně
marketing0,6 hodiny fyzické aktivity denně
účetní, právníci0,7 hodiny fyzické aktivity denně
služby1 hodina fyzické aktivity denně
státní úředníci1,4 hodiny fyzické aktivity denně

Jde sice o Velkou Británii, ale trendy se od České republiky asi příliš lišit nebudou. Řemeslníci se zkrátka v práci musejí ohánět a kdo chce zůstat zdravý, neměl by v práci moc vysedávat za počítačem nebo pracovat pro státní správu.

Myslíte si, že máte zdravé zaměstnání?
Ano, zcela určitě.
24,6 %
Nejsem si jistý/á.
9,5 %
Ne, určitě nemám.
65,9 %
Celkem hlasovalo 10224 čtenářů.

Reklama