Hlavní obsah

Běh a marihuana? Jsou běžci, kteří na "trávu" nedají dopustit

Praha

Běh a marihuana. Že nemají nic společného? Možná se mýlíte. Vědci dnes zkoumají kde co, a tak vykoumali i to, že tzv. kanabinoidní receptory při běhu i při kouření marihuany vyvolávají euforické pocity a pomáhají překonávat bolest. Studii německých vědců najdete v článku "Is Marijuana the Source of a New Runner's High?" zveřejněného na webu Runner´s World.

Foto: archiv Pravo, Právo

Marihuana. Může běžcům pomoci?

Článek

„Pokud víme, jde o první výzkum, který ukazuje, že kanabinoidní receptory jsou klíčové pro hlavní aspekty běžecké euforie," uvedli autoři výzkumu z univerzit v Hamburku a Heidelbergu.

Endokanabinoidy jsou látky ze skupiny kanabinoidů, které podle potřeby přirozeně produkuje organismus zvířat i lidí. Studie se zabývala kanabinoidními receptory u myší a jejich reakcí na fyzický výkon. Receptory ovlivňují např. chuť k jídlu, vnímání bolesti, paměť nebo náladu. Ví se také, že marihuana může jejich vnímání zvýšit. Podobně pak zřejmě funguje tělo po fyzické námaze.

Testy na myších

Myši byly při testu rozděleny do dvou skupin. První běhala na běžeckém pásu po dobu pěti hodin, ta druhá si dělala, co chtěla.

Vědci u obou skupin testovali snášenlivost bolesti a projevy úzkosti. Skupina po běžeckém výkonu vykazovala symptomy podobné euforii, byla méně úzkostná a lépe snášela bolest. V další části výzkumu vědci experiment zopakovali, ale tentokrát myším podali látky, které blokovaly účinky kanabinoidů. Myši v tomto případě žádné známky běžecké euforie nevykazovaly.

„Popisovaná zjištění silně naznačují souvislost mezi běžeckou euforií a kanabinoidními receptory," napsal k výzkumu vědecký server Medical Xpress.

„Nemusí jít ale o celou pravdu. Výzkumníci nemohli testovat další symptom spojený s běžeckou euforií - euforické pocity. Jejich povaha je totiž subjektivní. Nemůžeme se dotazovat myší, jak se cítí, a získat měřitelnou odpověď," vysvětlil Medical Xpress.

Je tu i další spojitost

Na souvislost mezi běžeckou euforií a kanabinoidními receptory už kdysi upozornil společný výzkum Georgia Institute of Technology v Atlantě a Kalifornské univerzity v Irvine. Vědci se zabývali značným nárůstem anandamidu u lidí, kteří běželi více než 45 minut při zvýšené tepové frekvenci. Anandamid je přírodní kanabinoid a právě kanabinoidy jsou přirozenými spouštěči kanabinoidních receptorů v mozku.

Marihuana a běh mají i jinou spojitost. Někteří běžci se jejím užíváním netají. Tak třeba ultramaratonec Jeff Sperber má specifický pozávodní rituál. Při ultramaratónu je prý člověk unavený, bolí ho svaly i klouby a dostupné podpůrné prostředky mají negativní vliv na játra. Má za sebou několik operací, léky však odmítá. Na trávu ale nedá dopustit.

I podle odborníků může marihuana ztlumit bolesti. Odborník na biologii Gregory Gerdeman přiznává, že určité chemické látky obsažené v marihuaně mají protizánětlivé účinky. Proto může posunout práh bolestivosti a zlepšit výkonnost.

Marihuanu v potravinách preferoval také přední běžec Chris Barnicle, i on se k ní uchýlil ze zdravotních důvodů. Tvrdí, že zmizely jeho zažívací problémy. Na vrcholných akcích ale nikdy nebyl pozitivně testován na THC.

Aktuálně se ve Spojených státech nabízí i tyčinky s různými příchutěmi, které obsahují 25 miligramů THC. Konopí ale může mít i negativní účinky na zdraví. Je návyková, hrozí problémy zejména se srdcem a průtokem krve do mozku, stejně tak plicní potíže.

Běh určitě bude bezpečnější...

Reklama