Hlavní obsah

Běh, kde je všechno naopak ‒ Blacklight Run

Opakem lenosti je běh, opakem černobílého vidění je divoký rej barev a opakem dne je noc. Při těchto bězích je zkrátka vše naopak. Zatímco ostatní spí, vy rozjařeně bdíte. Zatímco město se začíná topit v noční temnotě, vy jste uprostřed duhy. Je tohle večírek, nebo běžecký závod?

Blacklight Run

 
Článek

Zatímco Česko začalo objevovat běhy se spoustou barevného prášku a zábavy, soudruzi ze Spojených států jsou znovu o krok dál. V Americe se ujíždí na noční verzi multichromatického spektáklu ‒ s UV světly a speciálními barvami. Nápad zůstává, temná noc se blíží. A kdo se bojí, nesmí mezi barvy.

Závod?

Závody se zatím běhají ve Spojených státech a Velké Británii. Jistě ale nebude trvat dlouho a přesunou se blíže ke středu Evropy, přímo do českých kotlin a hájů. No, závody. On to vlastně žádný závod není. Sice se běží pětikilometrová trasa, sice každý účastník dostane své startovní číslo, ale skutečné závody nečekejte. Jednak organizátoři nijak neregistrují váš čas a jednak mám takový pocit, že ten, kdo bude v cíli jako první, žádným velkým vítězem nebude.

Zábava?

Tady jde především o zábavu. Vzduchem létají speciální práškové barvy, které se po nasvícení UV lampami rozzáří jako hvězdná obloha, ovšem v daleko širší škále barevného spektra. Ale ani pouze o zábavu tady nejde. Organizátoři v místě konání akce vyhledají ty nejpotřebnější a s nimi se dělí o své zisky. Tu podpoří dětskou nemocnici, tam zase hendikepované sportovce či dětský domov.

Barev se prý není třeba bát ani doma. Bílé tričko, ve kterém běžíte, v klidu vyperete. Barvy jsou deklarovány jako 100% přírodní. Případně můžete triko vymáchat v octu a přežehlit ‒ a originální suvenýr je na světě. Nejbližší běh se koná na Floridě. Tak kdybyste měli cestu kolem... Nezbývá nám nic jiného, než doufat, že ultrafialová zábava brzy dorazí i do našich potemnělých končin.

Reklama

Související témata: