Hlavní obsah

Blíží se vám kulatiny? Pak se pravděpodobně stanete maratóncem

Praha

Nová vědecká studie dokazuje, že lidé obecně mají tendenci brát vážně svoje kulaté, případně půlkulaté narozeniny a stanovovat si k nim velké cíle. Jedním z těch častějších je uběhnutí maratónu. Pokud tedy jste v příslušném věku, dávejte si pozor! Může se vám lehce stát, že z vás trauma ze stárnutí udělá maratónce! Behaviorálně-matematické výzkumy mluví jasnou řečí.

Foto: Profimedia.cz

Muži i ženy více běhají maratóny, když se jim blíží kulatiny.

Článek
Fotogalerie

Běžecký portál RunRepeat.com za pomoci několika vědeckých expertů zanalyzoval data více než 2 340 000 maratónských výsledků ze 148 různých závodů. Analýza měla dvě roviny ‒ statistickou a psychologickou. Obě hlediska se střetávají na nejdůležitějším závěru studie: Pokud se náš věk blíží k násobkům deseti, popřípadě pěti, máme poměrně velké tendence udělat něco zcela nového, případně nějakou zásadní změnu. Dekády a jejich poloviny na nás mají téměř magický vliv. Pro mnoho lidí znamená významný životní mezník pobídku k tomu něco nového zkusit nebo dosáhnout – třeba právě uběhnout maratón.

Celkově máte o 13,34 % větší pravděpodobnost, že poběžíte maratón, když váš věk bude končit nulou a o 10,15 % vyšší, když ve svém věku na konci najdete pětku. Dost lidí si za svůj vysněný cíl dává uběhnutý maratón. Hodně z nás si jej zaběhne pouze jednou v životě, ale bod „uběhnout maratón" se vyskytuje v mnoha seznamech „Co chci udělat, než mi bude..." Ukazuje se, že lidé se nad svými životy mají tendenci zamýšlet právě v době, kdy se věkově blíží ke konci dekády nebo její poloviny. Máme tedy větší tendenci uvažovat o novém začátku a důležitých bodech v našich životech.

Mezi ženami a muži jsou i na tomto poli značné rozdíly. Ženy se od svých mužských protějšků kromě jiného odlišují také fyziologicky, psychologicky i sociálně. Zatímco ženy nastupují svji „maratónskou kariéru" ve 30 letech, muži si dávají ještě jednu dekádu pohov, aby nejvíce zasáhli do maratónského světa kolem svých čtyřicátin. Je to dáno tím, že ženy kolem třicítky mají nebo zakládají rodinu, rodí děti a starají se o ně, s čímž přichází změny životních priorit. Ženy přebírají více odpovědnosti za výchovu dětí. Ze zaměření na sebe se jejich těžiště přesouvá směrem k rodině. Ženy se také o své zdraví začínají lépe starat (a sportovat) dříve.

Muži v průměru zakládají rodiny později. A o své zdraví se začínají starat až v okamžiku, kdy cítí, že je něco špatně. Po čtyřicítce jim klesá hladina testosteronu a ve zvýšené míře začínají ukládat tuky. A jejich maratónské snažení začíná oproti ženám s desetiletým zpožděním.

PRAVDĚPODOBNOST ZABĚHNUTÍ MARATÓNU
ženy na začátku nové dekády 15,1 %
muži na začátku nové dekády 13,5 %
ženy v polovině dekády 12,3 %
muži v polovině dekády 11,3 %

Zajímavé je, že do věku 30 let se účast na maratónech mezi jednotlivými pohlavími příliš neliší. Ale po třicítce začínají muži ve startovním poli výrazně převažovat. Toto vedení jim pak vydrží až do nejvyšších věkových kategorií.

Kdy jste běželi svůj první maratón vy?
V čase kulatin.
9,3 %
V čase půlkulatin.
3,6 %
Jindy.
26,2 %
Ještě neběžel/a.
60,9 %
Celkem hlasovalo 248 čtenářů.

Reklama