Hlavní obsah

Brněnský závod Vokolo príglu zazářil i poosmé

Praha

Čtrnáctikilometrový okruh kolem Brněnské přehrady si minulou sobotu za slunečného počasí v kulisách pestrobarevných stromů vychutnaly dvě tisícovky běžeckých nadšenců. Trofeje pro vítěze si odvezli Jiří Homoláč, Petra Kamínková a v týmové soutěži domácí Triexpert team 1. Atmosféra i organizace byly opět na velmi vysoké úrovni.

Foto: Monika Hlaváčová

Vítěz závodu Jiří Homoláč.

Článek
Fotogalerie

„Je lhostejné, jestli jste „profíci" denně polykající kilometry běžeckých tratí, či nadšení amatéři snící o záři svého jména na běžeckém nebi. Běh je naší vášní, toužíme po nalezení svých možností a po překonávání vlastních hranic. Přidejte se k nám a stovkám dalších, kteří druhou říjnovou sobotu budou pelášit za svým cílem," napsal ve své pozvánce ředitel závodu Petr Božek a trefně tak popsal zarámování celé akce.

V zajímavých prostorách areálu loděnice TJ Lodních sportů, kde se připravují medailisté domácích i světových veslařských podniků, se už od pátečního rána stavěly stánky tradičního Expa předních značek výrobců běžeckých propriet. Pro závodníky, kteří nechtěli nechat vše na poslední chvíli před závodem, se otevřely brány registrace, fasovala se čísla se jmenovkou a čipem, nechybělo ani designově zajímavé triko. Od sobotního rána proudily do startovního areálu špalíry pestře oděných závodníků a závodnic. „Vloni to byla paráda a těším se na závod. Je tady vždy super atmosféra," znělo z úst jednoho z účastníků po cestě od šaliny. Místní spíkr představil hlavní favority a závodní harmonogram. Čekal se souboj Jirky Homoláče a nedávného vítěze z běchovické desítky Jakuba Zemaníka, na medailové posty se mohli prodrat i další rychlíci. Za neúčasti loňské vítězky a suverénně nejrychlejší běžkyně ze středních tratí současnosti Evy Vrabcové Nývltové, byla cesta na ženský trůn letošního ročníku otevřená.

Vabroušek mladší zabodoval

Připravené koridory dle výsledků a ambic běžců se rychle plnily tak, aby hodinu před polednem pustil ředitel závodu první smečku na zteč čtrnáctikilometrové porce ve zvlněném terénu. Papírové předpoklady se začaly plnit hned od úvodních metrů. Jirka Homoláč, který tráví část své přípravy na keňských náhorních plošinách, prolétl tratí v čase 43:52 a druhému Zemaníkovi z týmu SSK Vítkovice nadělil rovnou minutu. O další minutu za ním si pro bronz doběhl Robert Míč. Mezi ženami si nestárnoucí Petra Kamínková své vítězství zkušeně pohlídala a v čase 52:19 zvítězila před druhou Lucií Maršánovou a třetí Martinou Vévodovou. Mezi juniory si vedl skvěle syn železňáka Petra Vabrouška Filip, který nejenže vyhrál svojí kategorii, ale poprvé porazil i svého otce.

Bratrovražedný (sou)boj

V soutěži čtyřčlenných týmů, kde se počítá protnutí cílové čáry nejpomalejšího běžce, byl k vidění dramatický souboj až do posledního kilometru závodu. Od mety druhého kilometru se od Sanasportu odpoutala skupina dvou týmů domácího Triexpertu, kterou tvořili mimo jiné účastník nedávného světového veslařského šampionátu Milan Viktora či vynikající triatlonista Karel Zadák. Borci, kteří se navzájem znali, se už pár dní před závodem pořádně hecovali a tušil se rozhodující boj mezi dvěma Honzy, Lepierem a Dubcem. Osmičlenná „černá letka" si v tempu pod čtyři minuty na kilometr razila cestu několikasethlavým polem běžců. Několik táhlejších kopců, přeběh hráze, náročný terén s kořeny, výšvih ve skalnaté rokli a pokusy o rozhodující nástup. Drama vrcholí pár set metrů před cílem, kdy šéf Triexpertu Honza Lepier zmobilizoval síly, svého soupeře Honzu Dubce finálně „utrhnul" a čtveřice Triexpert 1 se tak mohla radovat z vítězství. „Obrovské poděkování patří kolegům z obou týmů, protože bez nich bych takhle rychle určitě neběžel. Pocity v cíli byly hrozně silné. Týmový duch a heslo: „Jeden za všechny, všichni za jednoho" byly hmatatelné," řekl Honza Dubec, jeden z předních amatérských cyklistů. Oba týmy dělila v cíli půlminuta.

Po doběhu si všichni závodníci mohli pochutnat na různorodém občerstvení a teplém obědu, podával se kuřecí plátek s rýží, v hladké organizaci a bez zbytečných prostojů. Role předávající medailí a věcných cen se zhostila několikanásobná atletická šampionka Ludmila Formanová, která sama absolvovala závod. „Nikam jsem se dnes nehnala, měla možnost si tak vychutnat nádhernou podzimní krajinu kolem přehrady a zažít skvělou běžeckou atmosféru. Byl to jeden z mých nejhezčích závodů v životě," řekla. Po slavnostním ceremoniálu přišla na řadu tombola s hlavní cenou v podobě roční zápůjčky vozu Škoda Fabia. Jednu z cen - 50 piv od partnera akce Starobrno vyhrál známý ultramaratónec Daniel Orálek.

„Byl to pro mě sportovní zážitek roku," řekl triatlonista Karel Zadák z Triexpertu a sdílel tak i myšlenku mnoha dalších účastníků osmého ročníku Vokolo príglu. V moravské metropoli jasně ukázali, že uspořádat prvotřídní běžeckou akci pro několik tisíc běžců, se dá s velkou grácií a nadšením. A nelze opomenout pomoc a podporu z řad sponzorů, dobrovolníků či hasičského sboru.

Výsledky a další informace na www.vokolopriglu.cz

Reklama