Hlavní obsah

Čech se stal na skok členem jihoafrického týmu. Zapsal se do historie

Praha

Další zkouška, která bolela, ale takový je sport. Kdo se veze jen na komfortní vlně, neposune se. Ví to i český běžec Daniel Orálek, který vyrazil běhat do Jihoafrické republiky. V Pietermaritzburgu se postavil na start Comrades Marathonu, nejstaršího a nejmasovějšího ultramaratónu světa. Zde se historie píše už od roku 1921. Závod měří 89 kilometrů a letos bylo přihlášeno 21 tisíc odvážlivců. Snem bylo umístění do dvacátého místa. Nakonec brněnský běžec skončil na 163. místě, když do Durbanu dorazil za 6 hodin a 49 minut.

Foto: Facebook: Daniel Orálek

Daniel Orálek (ilustrační foto)

Článek

Za svůj výkon Orálek obdržel stříbrnou medaili, kterou dostane každý, kdo do cíle dorazí v rozmezí šesti až sedmi a půl hodiny. Cennější kovy jsou určené desítce nejlepších a běžcům s časem pod šest hodin. „Stříbrná medaile potěší, ale z výkonu pochopitelně trochu zklamaný jsem," přiznal zkušený ultramaratónec, který se pro tento závod stal členem jihoafrického profesionálního týmu Nedbank Running Club, který mu nabídl krátkodobé hostování. Měl zajištěno bydlení i odvoz na start. Méně starostí a více klidu na předzávodní přípravu.

"Tak ve 2 hodiny na snídani a odjezd na start ve 3 hodiny. Kohout zakokrhá v 5:30 a hurá směr Durban. Celý den bude sluníčko, bude veselo," napsal na svůj facebookový profil Orálek pár hodin před startem.

Přibližně do poloviny trati držel Orálek tempo, které mu dávalo šanci na umístění okolo padesáté příčky, ale při ultra nevíte, co přinese další kilometr. "Pak mi došla energie. Nebylo mi moc dobře a nemohl jsem jíst. Za celý závod jsem si dal jenom tři gely, což je na téměř devadesáti kilometrech málo. V druhé půlce jsem se musel spokojit s vodou a trochou coly," bilancoval český běžec.

Padl nový rekord

Navíc velké rozdíly teplot. Při startu se rtuť teploměru blížila nule. S přibývajícím časem teplota stoupala. „Navíc se běželo po dálnici, na přímém slunci, což také nebylo nic jednoduchého. Zvlněný terén dal zabrat i stehnům. První běžce s křečemi jsem viděl už kolem 35. kilometru," řekl šestačtyřicetiletý vytrvalec, který má za sebou například páté místo na Spartathlonu v Řecku a desáté na Badwater Ultra v americkém Údolí smrti.

Vítězem Comrades Marathonu, který se běhá už od roku 1921 a na jehož start se postavilo nakonec 20 tisíc účastníků, se stal domácí závodník David Gatebe. Časem 5:18:19 vylepšil traťový rekord o téměř dvě minuty. Kategorii žen ovládla jeho krajanka Charne Bosmanová (6:25:55).

Reklama

Související témata: