Hlavní obsah

Čínským krajem dlouhověkosti se prohnal mezinárodní závod

Peking

Čína zažívá v poslední době jeden z asi největších běžeckých boomů světa. Další a další závody se množí jako houby po dešti a každý den se v Říši středu probouzí tisíce a tisíce nových běžců. I menší lokální závod v Číně tak může počty účastníků směle konkurovat i těm největším u nás, někdy i ve zbytku světa.

Mezinárodního maratónu v Číně se zúčastnilo téměř 10 tisíc závodníkůVideo: Reuters

 
Článek

Na akci Bama International Marathon tak bylo možné vidět téměř 10 000 účastníků. Závod se konal v autonomní oblasti Bama Jao a byl rozdělen na plný maratón, půlmaratón a zábavný minimaratón. Nejmladšímu účastníkovi byly pouhé dva roky, nejstaršímu závodníkovi pak 75 let.

Oblast Bama je známa dlouhověkostí svých obyvatel a bohatými pamětihodnostmi a přírodními krásami. I samotný závod je veden mnohými překrásnými přírodními scenériemi a vine se mezi ukázkami unikátní kultury.

Vítězi maratónské distance se s přehledem stali Keňané. Pro vítězství v kategorii mužů si v čase 2:22:53 doklusal Kibet Gilbert, v ženách kralovala Beatrice Cheptoová. Její čas byl 2:50:20. „Je to můj nejlepší rekord. Město je překrásné, tohle místo se mi líbí," komentoval absolutní vítěz z Keni.

„Tímto maratónem se nám opět podařilo vylepšit turistickou pověst Bamy a zároveň ji zviditelnit jako jednu z nejzdravějších oblastí v Číně," pochvaloval si Lan Chaj-čou, nejvyšší úředník oblasti.

Reklama

Související témata: