Hlavní obsah

Dokonalá rovnost pro všechny sportovce. Emancipace byl jen slabý odvar

Salcburk

Také se vám zdá, že některé sportovní výkony jsou jen těžko porovnatelné? Opravdu je kupříkladu stejně hodnotný výkon, když maratón zaběhne mladý člověk za 4:00 hodiny a jeho 70letý dědeček ve stejném čase? Asi ne až tak úplně. Není to zase tak dávno, co dostaly ženy oficiální právo účastnit se maratónských závodů. Nyní dochází i na samotný věk atletů. Jak z toho ven? Organizace World Masters Athletics a World Association of Veteran Athletes mají řešení. Na jeho základě mohou vzniknout zcela jiné výkonnostní tabulky. V potaz se totiž bere věk i pohlaví atleta. A s novinkou oficiálně přicházejí třeba naši jižní sousedé.

Foto: Profimedia.cz

Nový způsob rankingu by měl přinést zrovnoprávnění šancí na výhru.

Článek

Maratón v Salcburku se pro tento rok rozhodl zavést klasifikaci typu age graded ranking. Při výpočtu celkového pořadí se nebere v potaz pouze dosažený čas, ale také věk závodnice či závodníka a pohlaví. Všechna data dostanou statistické váhy, koeficient, jenž srovná fyzické rozdíly. Výsledem by pak mělo být jedno číslo vyjadřující skutečnou úroveň výkonu daného jedince.

Nutno ovšem podotknout, že toto hodnocení je zavedeno pouze jako doplňkové ke standardním žebříčkům a věkovým kategoriím. Age graded ranking ale bude mít v rodišti Wolfganga Amadea Mozarta vlastní vyhlášení výsledků a slavnostní předávání cen. Snadno se tak může stát, že keňští závodníci takříkajíc ostrouhají mrkvičku a nevyskočí radostně na nejvyšší stupně. Uvidíme. Ještě nedávno bylo zcela nemyslitelné, aby to 70letý maratónský nadšenec natřel Keňanům nebo aby zapálená máma od dětí získala lepší umístění než mistryně republiky. Nyní tato možnost existuje. Alespoň teoreticky. Biologická rovnost šancí bude zaručena.

„Šance na vítězství v mezinárodním závodě, jako je Salzburg Marathon, jsou určovány biologickými předpoklady. Klasifikace na základě dalších kritérií ‒ věku a pohlaví zohlední výsledný čas tímto prizmatem a vytvoří pořadí nabízející vyšší úroveň rovnosti. Navíc se účastnicím a účastníků nabízí mezinárodně uznávaná perspektiva objektivního srovnání s opravdovými mistryněmi a mistry," vysvětlil novinářům zástupce pořadatelů Johannes Langer. V Solnohradsku se podle něj pro takový krok rozhodli z toho důvodu, že mnoho neprofesionálních či starších sportovců dosahuje výborných výsledků, jež ovšem v celkovém hodnocení často zůstávají v pozadí. Vypadá to na velice sympatický krok. Dočkáme se někdy podobné vstřícnosti pořadatelů závodů také u nás?

Uvítali byste takový způsob klasifikace také na našich závodech?
Určitě ano, je to skvělý nápad!
21,9 %
Na některých, kde by to vzhledem k rozdílnosti účastníků dávalo smysl.
7,9 %
Ne, připadá mi to jako hloupost.
70,2 %
Celkem hlasovalo 606 čtenářů.

Reklama