Hlavní obsah

Drsný omyl! Atlet se ale nevzdal a popral se s dvojnásobnou tratí

Praha

Nestává se příliš často, aby někdo uběhl maratón kvůli své nepozornosti. Většinou se běžci na svou královskou vzdálenost dlouho pečlivě připravují a mají k ní oprávněný respekt. Vždyť bájný Feidippidés, pradávný zakladatel maratónského běhu, po jeho absolvování zemřel! Američan Mike Kohler si ale nedělal moc starostí. Přihlásil se původně na poloviční distanci, ale když zjistil svůj omyl, rozhodl se, že se nevzdá a popere se i s maratónem.

Foto: Profimedia.cz

Na značení je třeba dávat pozor. Mike už to ví.

Článek

Mike Kohler už měl za sebou několik závodů na pět i deset kilometrů a už nějaký ten pátek toužil po tom vyzkoušet si nějakou delší trať. Jeho rozhodnutí padlo na Sanford Fargo Marathon, který se běží ve Fargu v Severní Dakotě. Když se postavil do startovního koridoru, ještě netušil, že jej ve skutečnosti čeká trať mnohem delší. Z půlmaratónu se nakonec vyklubal celý maratón.

První chybu Mike udělal, když si neprověřil, kdy jeho půlmaratón vlastně startuje. Prostě viděl běžce houfující se před startem, tak se k nim přidal. Myslel si totiž, že jak půlmaratón, tak dvojnásobná trať startuje ve stejný čas, v sedm hodin ráno. Ve skutečnosti se ovšem start běhu na poloviční distanci odehrál až patáct minut po odstartování maratónu.

Další chyba následovala na prvním rozdvojení silnic. Mike zahnul na sever, ačkoli jeho trasa uhýbala na jih. Opět tak sledoval trať svých maratónských kolegů. Pravda, trochu ho znepokojoval fakt, že kolem sebe na trati viděl značky „full marathon", ale řekl si, že tratě obou závodů se asi jen na chvíli spojily.

Okolo třináctého kilometru už si však mohl být celkem jistý, že udělal velkou chybu: Na nedalekém mostě uviděl probíhat účastníky půlmaratónu a všiml si také, že se trať stáčí k oblasti Moorhead, o níž si byl celkem jistý, že tudy jeho závod probíhat neměl. Za chvíli už míjel značku půli závodu na maratónské trati. Mike se ale cítil vcelku dobře, a tak se rozhodl, že se nevzdá a svůj omyl dotáhne do konce. Celý maratón zakončil s časem 5 hodin, 54 minut, 26 vteřin. Teď už nepozorný Američan asi jen doufá, že až se rozhodne pro celý maratón, nezahne omylem na nějaké ultra.

Reklama

Související témata: