Hlavní obsah

Hardcore trénink s maskou: Proti plynu žádný dišputát!

Kralupy nad Vltavou

Trénink s maskou byl kdysi oblíbený skoro stejně jako spaní v kyslíkovém stanu. Tedy vlastně v bezkyslíkovém stanu. Oběma metodám se přisuzovaly v podstatě tytéž účinky: zvýšení výkonnosti, zlepšení krevních parametrů, přizpůsobení se vyšší nadmořské výšce. Je to tak ale doopravdy?

RUN - 3.díl: Běhání s maskouVideo: Sport.cz

 
Článek

Pojďme si hned na začátku říci, že obě cesty bohužel nevedou ke stejnému cíli. Pokud chcete mít více červených krvinek a tím lepší transport kyslíku po těle a tím lépe okysličované svaly a tím lepší výkonnost, budete muset zainvestovat do kyslíkového stanu nebo vyrazit nejlépe někam do Himalájí. Ve vzduchu uvnitř stanu je menší obsah kyslíku než ve vzduchu, který běžně na daném místě dýcháte. Tělo reaguje zmnožením červených krvinek a pozitivní řetězová reakce se roztáčí.

Dýchání přes masku a podobným vynálezům se dříve přisuzoval stejný efekt, ukázalo se ale, že tomu tak není. Maska ztěžuje přísun vzduchu do plic. Tento vzduch má ale běžný poměr kyslíku a ostatních složek. Krev tedy nemá v tomto směru na co reagovat.

Co naopak reaguje výborně, je náš dýchací aparát - plíce, bránice, mezižeberní svalstvo. Zlepšuje se vitální kapacita plic, tedy maximální objem vzduchu, který do sebe dostanete na jeden nádech. Maska vám nezlepší transport kyslíku, posílí ale zapojené svalové skupiny, dýchací soustavu a vy využijete více z celkové kapacity svých plic. Zjednodušeně řečeno budete dýchat lépe a více. Na své si přijde i kardio-vaskulární systém.

V některých sportovních obchodech je k dostání speciální tréninková maska za několik tisíc korun. Stejně dobře poslouží i starší vojenská plynová maska z výprodeje v ceně několika málo stokorun. Takovou jsme použili i my.

ČTĚTE TAKÉ:Hardcore trénink s pneumatikou: násobení tréninkového efektuHardcore trénink se zátěžemi: Nic pro začátečníky!

Pokud se po všech těch tréninkových metodách cítíte opravdu skvěle, můžete zátěže také libovolně nakombinovat: běhat s maskou a pneumatikou, se zátěžemi a pneumatikou, se zátěžemi a maskou. A nebo si to vezměte všechno najednou! Za případné škody na majetku, zdraví či životech nenese ale redakce žádnou zodpovědnost!

Reklama

Související témata: