Hlavní obsah

Hasič v plné zbroji běžel závod se zlomenou nohou. Příště to udělám zas, říká

Hasič Manuel Jimenéz nastoupil na start maratónu v Memphisu v Tennessee v plné hasičské zbroji, ve speciálním obleku a s dalším vybavením, které dohromady váží dobrých třicet kilogramů. Bojoval statečně, i když začal cítit ostrou bolest v levé noze. Šest kilometrů před cílem ho traťový lékař přikázal stáhnout ze závodu. Měl podezření, že hasič běží se zlomenou nohou. A jeho předtucha se v nemocnici potvrdila. „Tohle je pouze začátek,“ říká Jimenéz. „Příště to udělám zase!“

Foto: Profimedia.cz

Požárník dokázal, že je mužem na správném místě. (ilustrační foto)

Článek

Profesionální hasič z amerického Northportu je tvrdý chlapík s obrovským srdcem. Na start maratónu se nevydal proto, aby si něco dokazoval. Jeho cílem bylo vyběhat nějaké peníze pro dětskou nemocnici St. Jude Children's Research Hospital. S třiceti kilogramy hasičského vybavení se tento bojovník s ohněm vydal na svou charitativní cestu přes 42 kilometrů dlouhou.

Krátce po polovině trati ho začala bolet levá holeň. Nevšímal si toho a běžel dál. Měl svůj plán, svůj cíl, od kterého jej nic neodradí. Počítal s tím, že to bude bolet. A nikdo o northportských hasičích nemůže říct, že to jsou nějaké citlivky. Jsou to ostří chlapi nasazující své vlastní životy za záchranu jiných. A Manuel rozhodně patří mezi tvrdé jádro. Jestli trochu bolí noha, holt to bude muset vydržet.

Uběhl dalších deset jedenáct kilometrů, když si jej všimnul traťový lékař. „Ta bolest mě ničila, ale běžel jsem dál. Na třicátém šestém kilometru mě zastavil doktor a zakázal mi pokračovat. Měl podezření na frakturu," líčil později Jimenéz novinářům.

Manuelovu nohu zkontrolovali v nemocnici. Podezření traťového lékaře se bohužel potvrdilo. Více jak deseticentimetrová fraktura levé holenní kosti. Šest až osm týdnů léčení, dva měsíce absolutně bez běhání. Manuel ale ničeho nelituje. Jeho heroický běh sledovalo mnoho lidí a jeho nasazení je strhlo k podpoře jeho bohulibého plánu. Pro dětskou nemocnici se mu podařilo získat 8 000 dolarů (asi 205 000 korun).

„Každá vteřina mé bolesti stála a stojí za to. Ničeho nelituji. Nelituji toho, že jsem běžel v kompletní výbavě, nelituji toho, že jsem to tak dřel. Děti z nemocnice si zaslouží každičký cent z té částky. Prožívají si mnohem horší věci než já," sdělil zafáčovaný hasič. Na příští rok plánuje znovu běžet, znovu v plné požárnické zbroji. Tentokrát chce ovšem vyběhat minimálně 10 000 dolarů. „Tohle je jenom začátek. Udělám to příští rok znovu, znovu si vezmu kompletní výbavu a postavím se té výzvě!" tak zněla další slova Manuela Jimenéze.

Dokázali byste také překonat bolest?
Myslím si, že pro nějaký vyšší cíl ano.
27,9 %
Těžko říci, ještě jsem nic podobného nezažil/a.
47,6 %
Ne, určitě nedokázal/a.
24,5 %
Celkem hlasovalo 1162 čtenářů.

Reklama

Související témata: