Hlavní obsah

Indiáni podali mimořádný sportovní výkon, aby protestovali za své hodnoty

Původní obyvatelé Ameriky zvolili velmi nevšední formu protestu proti stavbě ropovodu přes své území. Rozhodli se běžet ze Severní Dakoty až do města Washington, kde předali protestní petici. Zdolali tak 2000 mil, což je více než 3200 kilometrů. Jejich obavy tak musejí být vskutku palčivé. Nelíbí se jim, že by přes jejich území, na nichž se nachází posvátná místa několika kmenů, pohřebiště, ale také zdroje pitné vody, měla vést Dakota Access Pipeline, ropovod dopravující surovou ropu ze Severní Dakoty přes Jižní Dakotu a Iowu do Illinois.

Foto: facebook Standing Rock Dakota Access Pipeline Opposition

Protesty začínají. Kdo bude nakonec slavit vítězství?

Článek

Na svou strastiplnou dlouhou cestu se Indiáni vydali v srpnu. Organizátoři protestu původně plánovali pouze jedenáctimílový běh. Ukázalo se ale, že se se svými protesty budou muset obrátit na vyšší instanci. Běželi tedy 500 mil do Omahy, aby zachránili pitnou vodu pro sebe a své potomky. Odpovědný úředník prý ale nebyl přítomen. „Rozhodli jsme se tedy běžet do Washingtonu, D. C., protože tam už skutečně jsou lidé, kteří činí taková rozhodnutí," řekla čtyřiadvacetiletá organizátorka Bobbi Jeanová.

Do samotného protestního běhu se zapojilo na čtyřicet běžců. Běh probíhal štafetově, dvě desítky příslušníků původního obyvatelstva byly účastny po celou dobu. „Chtěli jsme dát lidem vědět, co se děje v jejich vlastní zemi," doplnila organizátorka Jeanová. Běžce doprovázela šestice podpůrných vozidel, kde mohli protestující odpočívat a doplňovat energii. Spousty podporovatelů našli Indiáni i podél své cesty. Někteří je na přespání pozvali k sobě domů, někteří věnovali jídlo, zatímco jiní se připojili i k samotnému běhu.

Podporu našli protestující také v široké veřejnosti. Připojily se k nim i významné tváře stříbrných pláten, herečky Susan Sarandonová (Oscar za film Mrtvý muž přichází), Rosario Dawsonová (např. Sin City, Muži v černém 2) nebo Shailene Woodleyová.

Překonat celou trasu jim trvalo 22 dnů. V průměru tak účastníci štafety museli zdolat 146 kilometrů denně, což je jistě velmi působivý výkon. K jejich petici se už připojilo 310 000 podpisů. Co více si přát? Snad jen, aby jednání mezi původními obyvateli a současnou vládou nedopadla tak, jako bohužel téměř všechna, která kdy proběhla.

Reklama

Související témata:
Ropovody
Ropa