Hlavní obsah

Kanadský žertík? Míčky mu natrhly sval na ruce při maratónu

Toronto

Zní to spíše jako vtip. Několikanásobný kanadský rekordman Michal Kapral si natrhl sval v levé ruce, když běžel maratón. Ne, on neupadl, ani do ničeho nenarazil, dokonce ani nikdo nevrazil do něj. Jeho natržený sval mají na svědomí malé míčky. Chtěl do Guinnessovy knihy rekordů, se zlou se potázal. Ale několik rekordů přece jen nakonec vytvořil.

Michal Kapral na maratónu s pěti míčky

 
Článek

Michal Kapral není ve světě rekordů žádný začátečník či zelenáč. Mezi jeho nejpůsobivější úspěchy patří třeba světový rekord (a zápis do knihy rekordů), při němž uběhl celou maratónskou vzdálenost za současného žonglování třemi míčky, a to za neuvěřitelný čas dvou hodin a padesáti minut. Podle odhadů musel míčky za tuto dobu vyhodit asi 50 000krát do výšky. Letos se chtěl pokusit o něco, co ještě nikdy nikdo ani nezkoušel – uběhnout maratón s pěti žonglovacími míčky ve vzduchu.

Tento pokus ale ostřílenému matadorovi nevyšel. Na maratónu v Torontu běžel mezi více než 18 000 účastníků úplně poslední. Na 17. kilometru si bolestivě natrhl sval v levé ruce a musel svůj pokus ukončit. Od startovního výstřelu již uběhlo 3:48:14. Kamarád jej ale přesvědčil, aby zbytek závodu dokončil alespoň běžecky, když to nevyšlo žonglérsky. Kapral celý maratón dokončil v čase 5:39:58.

A to samo o sobě je takovým pěkným neoficiálním rekordem, protože docílit téměř dvouhodinového negativního splitu (časový rozdíl mezi první a druhou polovinou závodu – pozn. red.) se pravděpodobně ještě nikdy nikomu nepovedlo. O další zápis rekordu by si mohl Kapral pravděpodobně požádat v souvislosti se svým zraněním. Určitě je první, komu se podařilo natrhnout si na maratonu sval v ruce, aniž by upadl nebo došlo k nějaké kolizi. Za úspěch lze určitě považovat také fakt, že se Kapralovi podařilo vybrat asi 2000 dolarů pro místní dětskou kliniku. Jeho utrpení tak nebylo zbytečné!

Reklama