Hlavní obsah

Dělá si z nás legraci?! Má skvělé výkony a ještě při tom žongluje

Ottawa

Kanaďan Michal Kapral dokáže něco, na co musí běžný smrtelník přinejmenším dlouho trénovat. Dokáže uběhnout maratón dost pod tři hodiny a ještě k tomu držet po celou dobu ve vzduchu své tři žonglovací míčky. Ne nadarmo je uznávaný jako světová špička. A světových rekordů dosáhl i při běhání s dětským kočárkem. S ním také dokázal uběhnout maratón nejrychleji na světě.

Žonglující běžec Michal Kapral

 
Článek

Nedělní Chicago Marathon si Michal Kapral opravdu vychutnal. Dokázal 42,2 kilometru zvládnout za 2:55:25, aniž by mu některý z míčků upadl na zem. A to už je opravdu výkon hodný nejednoho „fíha!". Málokdo z neprofesionálních běžců totiž dokáže udržet po tak dlouhý závod tempo pod 4:10 minut na kilometr. A ještě u toho žonglovat? Nepředstavitelné a neuvěřitelné!

Čtyřiačtyřicetiletý atlet dorazil do poloviny závodu v čase 1:25:13, což by ještě bývalo stačilo na překonání jeho vlastního stávajícího světového rekordu (2:50:12), kdyby v druhé polovině jen trošku přidal. Ke konci už však poněkud ztrácel síly, nový rekord z toho nebyl, přesto ale běžec hravě zdolal magickou hranici tří hodin. Rekordman odhaduje, že bylo třeba vyhodit míčky do vzduchu asi 50 000krát, než se dostal do cíle.

Michala Kaprala lze považovat také za zakladatele progresivní běžecké disciplíny ‒ jogglingu [džoglingu], což je kříženec joggingu a jugglingu (žonglování). Pravidla jsou jednoduchá, leč zásadní: • Na občerstvovacích stanicích se úplně zastavuje, s obnovením pohybu musí být míčky ve vzduchu. • Pokud běžci upadne míček, musí se vrátit na místo, kde k tomu došlo, a až poté může pokračovat. Každý centimetr celého maratónu tak musí být zdolán s míčky létajícími vzduchem.

Kapralův světový rekord v běhu na maratónské trati při současném žonglování padl v roce 2007 na Toronto Waterfront Marathonu. Zdá se, že právě tento závod přitahuje výjimečné osobnosti, stejně jako Berlín přitahuje mužské světové rekordy a Londýn ty ženské. Právě v Torontu nastavili své maratónské rekordy třeba Fauja Singh nebo Ed Whitlock.

Reklama