Hlavní obsah

Kdo chvíli stál, již se svíjí opodál

Madrid

O nezdravém životním stylu spojeném s ještě nezdravějším vysedáváním na židlích už toho bylo napsáno i namluveno opravdu hodně. Negativními vlivy sezení, atrofováním určitých svalových partií a celkovému chřadnutí organismu posedávajících běžců jsme se už také zabývali. S dalším zajímavým poznatkem přišli španělští vědci.

Foto: Profimedia.cz

Postávat, nebo se raději vyklusat? Otázka má jednoznačnou odpověď.

Článek

Sezení nečiní běžcům, jejich zdraví ani výkonnosti dobře. Navíc se ale ukazuje, že ani postávání pro nás není ideální. Každý zapálený běžec už má ve svém tréninkovém plánu jistě pevně podchyceny také intervalové tréninky, při nichž se střídá značné úsilí, vypětí s časovými úseky naplněnými odpočinkem, pauzou.

Jak tuto pauzu vyplníte, bude určovat, jak se po tréninku budete také cítit. Většina běžců naplňuje už od nepaměti pauzy mezi jednotlivými úseky lehkým klusem. Naši předci se nemýlili, je to tak správně, hlásí španělští vědci ze svých laboratoří. Do spárů se jim totiž dostalo dvanáct profesionálních běžců, na nichž testovali nejrůznější druhy provedení intervalového tréninku.

Výsledek byl zcela jasný: Pokud atleti zůstali v mezičase stát, další interval jim připadal těžší. A nezůstalo jen u pocitů. Jejich příčina dlí totiž v pomalejším odbourávání laktátu. Ten se ze svalů vyplavuje pomaleji, když člověk sedí nebo stojí. Pomalé pohyby naopak urychlují vyplavování zplodin látkové výměny. Pomalý výklus, jogging, chcete-li, je tedy mnohem efektivnější než jiné druhy odpočinku v rámci intervalového tréninku.

Tolik zjištění vědců z daleké Hispánie. My snad jen ještě na závěr připomeneme, že lehký výklus je velmi doporučeníhodný také následující den po absolvování maratónu. Únavy a bolesti svalů se tak zbavíte mnohem rychleji, než kdybyste pouze odpočívali.

Reklama

Související témata: