Hlavní obsah

Koncertní pianistka se dala na rock’n’roll a zapsala se do dějin sportu

Američanka Harriette Thompsonová se stala nejstarší ženou světa, která úspěšně dokončila půlmaraton. S devíti křížky na zádech uběhla 20. ročník Rock 'n' Roll San Diego Half-Marathon a byl z toho nový rekord.

Foto: Profimedia.cz

Harriettu na její rekordmanské pouti doprovází také její syn.

Článek

Křepké ženě je již 94 let a svoji kalifornskou porci 21 097,5 metrů zdolala za méně než čtyři hodiny. Přesněji tedy za 3 hodiny, 42 minut, 56 vteřin. Tímto výkonem překonala předchozí rekord držený Gladys Burrillovou, která uběhla půlmaratón v roce 2012 ve věku 93 let.

Thompsonová ale není úplně neznámou personou na poli světového běhu. Bývalá koncertní pianistka se už dříve do mezinárodních tabulek zapsala jako nejstarší maratonská běžkyně, když dvojnásobnou trať o délce 42,2 kilometru zdolala za 7 hodin, 24 minut a 36 vteřin. Její životní cesta ale v žádném případě nebyla přímočará ‒ Thompsonová musela dvakrát bojovat s rakovinou. I z tohoto důvodu běhá a sbírá prostředky pro charitativní organizaci Leukemia Lymphoma Society.

Také letos se chtěla agilní stařenka v San Diegu pustit původně do maratonu, ale zdravotní problémy jí v tom zabránili. Nemohla se tak pokusit prolomit svůj dřívější rekord a posunout věkovou hranici „nejstarší maratonkyně světa" ještě o něco výše. Podle agenturních zpráv se běhů v přímořském kalifornském San Diegu účastnila posledních 16 let.

Reklama

Související témata: