Hlavní obsah

Milióny se opět roztočí v Budějovicích a krásná Miss má premiéru

Praha

Krásný sobotní podvečer ve městě, jehož historie sahá více než 750 let zpět. V Českobudějovické pánvi na soutoku řek Vltavy a Malše se uskuteční už čtvrtý ročník Mattoni 1/2Maraton České Budějovice. Rychlá trať, kterou si běžci oblíbili, otevře svoji bránu v devatenáct hodin. Kdo nezavítá přímo na akci, může sledovat celý závod se zajímavými hosty na serveru Sport.cz v přímém přenosu od 18:45.

Půlmaraton České Budějovice 2015.

 
Článek

Chcete podpořit svého favorita, manžela, manželku, přítele, přítelkyni? Prostě všechny? Na maraton.sport.cz máte možnost zanechat běžcům vzkazy, které se zobrazí na obrazovkách přímo u trati. Fandit jim tak můžete i z obýváku.

Mattoni 1/2Maraton České Budějovice je součástí RunCzech běžecké ligy, která pořádá celkem sedm závodů v pěti městech České republiky. V roce 2014 se závodů zúčastnilo 69 807 běžců, za uplynulých 20 let s touto organizací běželo 781 113.

Nová jednokolová trasa

Letošní půlmaratón se poprvé poběží na nové jednokolové trase, která vede centrem Českých Budějovic, v druhé části trati se běžci vydají i do klidnějších zahrádkářských oblastí. Vytrvalci si užijí start z náměstí Přemysla Otakara II., proběhnou parkem Na Sadech, Mariánským náměstím, po Jiráskově nábřeží, kolem Masných krámů i Špitálku s kostelem Nejsvětější trojice a 21,0975 km zakončí opět na náměstí Přemysla Otakara II.

A právě od nové trasy si organizátoři slibují skvělé časy. Fantastický čas Daniela Chebii z premiérového ročníku 59:49 zůstal zatím nepřekonán. Letos by se o jeho vylepšení chtěl pokusit pátý nejrychlejší muž světových půlmaratónských tabulek, Abraham Cheroben (58:48), spolu s Johnem Kiprotichem (59:23) a Aberem Kumou (1:00:19).

Mezi ženami ponese číslo F1 nejrychlejší žena startovního pole Rose Chelimo z Keni (1:08:22). Soupeřkami jí budou běžkyně z Etiopie, Ukrajiny, Běloruska, Francie i dalekého Japonska. Češky samozřejmě také chybět nebudou.

Milióny na charitu

Na start se kromě elitních atletů postaví i známé sportovní osobnosti. Nebudou chybět ani zkušení vytrvalci jako kardiochirurg Jan Pirk a bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma. Půlmaratón poprvé poběží Lucie Křížková - Miss ČR 2003 a motocykloví závodníci Jakub a Matěj Smržovi. Ti svou účastí v rámci projektu „Běžím pro" podporují charitativní organizaci Bazalka.

RunCzech spolupracuje s 25 charitativními organizacemi. V minulém roce přispělo 3 867 běžců částkou 2 350 400 korun na dobrou věc. Běžeckého závodu v Českých Budějovicích se v minulém roce zúčastnilo celkem 13 980 návštěvníků, z toho přes 6 tisíc jich přijelo z jiných krajů České republiky nebo ze zahraničí. Návštěvníci půlmaratónu utratili díky akci přes 19,8 miliónů korun.

Reklama

Související témata: