Hlavní obsah

Minulost olympioničky má temný stín. Byla to vražda?

Pětinásobná olympijská medailistka nyní promluvila o vnitřním pekle, kterým si musela projít před svou druhou olympiádou v roce 2008 v Pekingu. Uprostřed finálních příprav na životní výkony slyšela nejrychlejší čtvrtkařka světa od lékaře: Musíte teď s běháním přestat! Čtrnáct dní před nástupem na olympijský atletický ovál podstoupila nelehký chirurgický zákrok.

Foto: Profimedia.cz

Co je ve finále důležitější - medaile, nebo dítě?

Článek

Sanya Richards-Rossová, nenašla na začátku nového tisíciletí žádnou přemožitelku na trati 400 metrů. Své disciplíně dominovala prakticky celé jedno desetiletí. Její cesta ale vedla také přes něco, co někteří považují za vraždu. Dva týdny před olympiádou v Pekingu absolvovala umělé přerušení těhotenství. S odstupem času si klade otázku: Bylo to rozhodnutí správné? Udělala bych to tak znovu?

Richards-Rossová říká, že její tehdejší rozhodnutí bude „už navždy částí jejího života". Tenkrát se ale možnosti zdály být jasné: „Vyvrcholení mé celoživotní práce bylo přímo za dveřmi. V tu chvíli se mi zdálo, že nemám na výběr. Hlavou mi vířily myšlenky o tom, kdy začíná život, ale mít nemanželské dítě na počátku kariéry se zdálo nemyslitelné. Co by si o mně mysleli mí sponzoři, má rodina, farnost a fanoušci?" přemítá dnes 32letá atletka v knize Chasing Grace, která se v těchto dnech objevuje na pultech amerických knihkupců.

Tehdejší přítel a dnešní manžel Aaron Ross, hráč amerického fotbalu, pobýval zrovna na soustředění. Sanya byla na rozhodování sama. Svým současným odvážným a otevřeným vystoupením chce podnítit diskuzi na velmi smutné téma. Jak ona sama říká, nezná doslova žádnou dráhovou atletku, která by nepodstoupila potrat. Překvapivě i v dnešní době existuje kolem tohoto tématu mezi mladými atletkami mnoho nejasností i vyloženě bílých míst. „Snad se podaří rozpoutat diskuzi, která ve svém důsledku pomůže mladým atletkám neprožít to, co jsem musela podstoupit já," doufá olympionička.

 

Hello NYC..... #BookCon Hair: @tb_hairstylist @richhaircollect Makeup: @mutebeauty

Příspěvek sdílený Sanya Richards-Ross (@sanyarichiross),Čen 4, 2017 v 7:27 PDT

Ze své vlastní zkušenosti ví, že v tréninkových centrech čerpají atleti v tomto směru „vzdělání" od svých vrstevníků, což je většinou dost pochybný informační zdroj. Mnoho atletek se vyhýbá hormonální antikoncepci, protože ta s sebou často přináší nárůst tělesné hmotnosti, což je v přímém rozporu s jejich tréninkovými cíli. Atletky trénující na vrcholové úrovni mívají často velmi nepravidelný menstruační cyklus, či o něj zcela přicházejí. Mnohé z nich věří, že ve fázi extrémně náročného tréninku ani nelze otěhotnět.

Ačkoli Richards-Rossová svého předchozího rozhodnutí lituje, přenesla se přes tuto skutečnost a se svým manželem očekává narození potomka. Svým otevřeným životním příběhem se pokouší otevřít oči výkonnostním atletkám v podobné situaci, kterou si ona musela před lety projít.

Pokud byste se museli rozhodnout jen pro jednu možnost, co by to bylo?
Nenarozené dítě.
25,8 %
Kariéra.
18,3 %
Určitě by se našla nějaká kombinace obou.
55,9 %
Celkem hlasovalo 775 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Antikoncepce