Hlavní obsah

Místo sebevražedných útoků překvapivě dobrý závod

Bejrút

Ve dvoumiliónovém hlavním městě Libanonu Bejrútu se letos odehrál už čtrnáctý ročník mezinárodního maratónu. Tentokrát s překvapivě velkou účastí téměř 50 000 běžců. Na území, které máme většinou spojené s rizikem teroristických útoků, se tento závod nesl v duchu 60. let, ve znamení míru a lásky.

Beirut Marathon vstoupil důstojně do svého 14. ročníkuVideo: Reuters

 
Článek

Někdo by mohl namítat, jak je možné, že málo známý závod má počty účastníků na úrovni World Marathon Majors a šlape na paty světově největšímu závodu tohoto druhu New York City Marathonu s více než 50 000 účastníky. Spokojme se však třeba s úvahou, že organizátoři spočítali všechny nohy na místě a výsledek zapomněli vydělit dvěma. Závod probíhá pod patronací Mezinárodní atletické federace IAAF, má od ní dokonce stříbrnou známku kvality, tak to už na druhou stranu musí něco znamenat. Navíc sám prezident IAAF Sebastian Coe byl osobně přítomen.

Sami organizátoři připouštějí, že počty účastníků letos hodně převyšují jejich střízlivé odhady. Připisují to rostoucí a rozvíjející se kultuře běhu a joggingu ve své zemi. Organizátorům se také podařilo oslovit a uzavřít partnerství s necelými dvěma stovkami charitativních organizací a institucí, k nimž putují finanční prostředky získané ze startovného.

Na místě byl i libanonský premiér Saad El-Hariri, který vyjádřil přání, aby se jeho zemi dařilo vystupovat navenek tak důvěryhodně, jak se to daří samotnému maratónu. „Lidé by měli dbát na svou fyzickou kondici, pokračovat v úsilí a dívat se kupředu," řekl mimo jiné ministerský předseda.

Samotní účastníci závodů prý pocházeli z přibližně stovky různých zemí světa. Mnoho ulic hlavního města bylo pro účely maratónu zcela uzavřeno. Prezident Beirut Marathon Association May El-Khalil vyjádřil své přesvědčení, že „sport sjednocuje lidi a mnoho běžců cestovalo z opačného konce světa až sem, protože věří v mír a lásku."

Velká část závodu byla věnována také hendikepovaným a podle vlastních slov mnohých z nich si to užili stejně jako i další účastníci maratónského klání. „Je to velice hezký maratón, krásné místo a dobrá trasa," zhodnotil polský sportovec Rafał Wilk, který v Bejrútu již podruhé zvítězil ve své kategorii.

Reklama