Hlavní obsah

Mladá dívka zemřela při závodech, za měsíc měla oslavit osmnáctiny

Washnington

Svět amatérského běhu už si tak nějak začal zvykat na to, že se čas od času objeví případ „náhlého nevysvětlitelného úmrtí“ některého z účastníků závodů. Většinou se to svede na přecenění sil, přechozenou nemoc nebo skrytou srdeční vadu. Své může sehrát třeba i dehydratace. Záhadná smrt zpravidla pronásleduje muže okolo třicítky v závěrečných partiích maratónu nebo půlmaratónu a zdá se, že ani dobrá trénovanost není spolehlivou prevencí. Ve Spojených státech ale došlo nedávno k případu, který mnohé zasáhl absolutně nečekaně.

Foto: Profimedia.cz

Nikdo netušil, že pětikilometrový závod skončí pro Samanthu až tady. (ilustrační foto)

Článek

Samantha Davisová měla za měsíc oslavovat své 18. narozeniny. Pohledná sportovní dívka se na své střední škole aktivně účastnila i soutěžního dění. Když se se svým týmem hlásila na cross-country v Charlotte v Severní Karolíně, nikdo ještě netušil, že právě tento závod se jí stane osudným. Nikdo absolutně nečekal, že pětikilometrový přespolní běh by mohl být pro dívku něčím jiným než hračkou.

Samantha se po čtyřech kilometrech zastavila a zhroutila. Její srdce přestalo bít a znovu jej nahodit se už nepodařilo. Dívka umírá. Matka dívky novinářům řekla, že na začátku letošního roku byla Samantha zraněná při softbalu, což prý vedlo k jakýmsi záchvatům, později diagnostikovaným jako epilepsie. Záchvaty prý ale už odezněly a dívka údajně v poslední době žádnými problémy netrpěla.

Mnoho běžců z dívčina klubu i dalších se zúčastnilo pietního aktu, při němž uběhli symbolický jeden kilometr, který dívce ještě zbýval do konce závodu, když zkolabovala. Jak je ve Spojených státech amerických zvykem, byl vytvořen také sbírkový účet, kam mohou lidé přispět jakoukoli částkou na náhlé výdaje rodiny. Zatím bylo vybráno asi 14 000 dolarů (305 000 korun).

Reklama

Související témata: