Hlavní obsah

Mořské řasy: Superpotravina pro sportovce i dietáře

Praha

Když uslyšíte pojem „dary moře“, představte si odteď kromě lahodných slanovodních potvůrek taky mořské řasy. Pro náš jídelníček jsou opravdovým darem plným koncentrovaných živin, které bychom v jediném zdroji těžko jinde hledali. Navíc je jejich využití v kuchyni tak jednoduché!

Foto: archiv autorky, Sport.cz

Mořské řasy můžete jíst každý den - arame.

Článek
Fotogalerie

Konec obecné chvály a hurá na konkrétní fakta o mořských řasách. Zatímco u nás se jejich využití a konzumace rozmohly až v posledních letech, v asijském jídelníčku mají své čestné místo už po staletí. Ať už je koupíte sušené, čerstvé nebo fermentované, můžete si být jistí, že pro váš organismus budou vitaminovou a minerální bombou.

Slanovodní řasy a chaluhy jsou pro nás, přestože nejsou z lokálních zdrojů, velmi dobře vstřebatelné. Tělo z nich dokáže zpracovat maximum. Řasy jsou lidově řečeno natřískané minerály, stopovými prvky, bílkovinami a vitamíny. Je to až k neuvěření, ale obsahují 10-20krát více minerálních látek a vitamínů než běžná zelenina. Poslouží jako zdroj organického jódu, vápníku, železa, fluoru, vitamínů B, C, E, K, kyseliny listové... Přispívají tak ke zdraví celého organismu, mimo jiné kostí, zubů či krve.

Ženy zaujmou jistě také blahodárné účinky mořských řas na vlasy, nehty a kůži. „V období redukční diety také doplňují možný deficit živin a svým složením pomáhají snižovat váhu. V neposlední řadě řasy odvádějí z těla těžké kovy a radioaktivní látky jako stroncium, plutonium nebo rtuť," říká Helena Jirsová, jedna ze zakladatelek iniciativy Jíme jinak.

Jak si s řasami poradit v kuchyni

Teď přejdeme praktické části – po jakých názvech se pídit v obchodech a na e-shopech se zdravou výživou a jak ten mořský zázrak chutně zpracovat. Mezi hojně používané řasy patří kombu, arame, wakame, nori, hiziki a dulce. Záleží, do jakých pokrmů chcete řasy využít a jak moc si libujete v jejich chuti. Kombu a wakame mají výraznější chuť, hiziki a arame méně, nori a dulce jsou pak v pokrmech nejméně nápadné.

„Kombu a Wakame přidáváme do zeleninových vývarů, které pak použijeme jako základ omáček a polévek. Takto použité řasy po vyvaření nevyhazujeme, ale nakrájíme je a přidáme zpátky do polévky. Wakame se hodí i samostatně do polévek, třeba do tradiční miso polévky," radí Jirsová.

Mořské řasy nevynechejte ani při vaření luštěnin. Zvyšují jejich vstřebatelnost a neutralizují nedostatky. Pro tento účel se skvěle hodí hiziky a arame, které mají tvar tenkých provázků a dobře se v luštěninách schovají. Chuťově je vůbec nezaznamenáte. Stejně tak je lze použít při vaření obilovin – rýže, jáhel, pohanky... Dulce a nori vločky se dají použít jako posypky na jakýkoliv pokrm. Pražené nori plátky znáte ze sushi.

Jestli se ptáte, jak často řasy i chaluhy konzumovat, odpověď zní: denně. Stejně jako zeleninou se jimi nelze předávkovat. Zvláště pro sportovce je pravidelná konzumace řas přínosná, protože jejich tělo má větší potřebu a spotřebu minerálů i vitamínů.

Reklama

Související témata: