Hlavní obsah

Možná nejste moc tlustí ani moc hubení. BMI je špatný ukazatel

Jak ukázala nová studie vědců z University of California, kterou publikoval International Journal of Obesity, Body Mass Index, index tělesné hmotnosti poskytuje špatné závěry o zdraví konkrétních jednotlivců. Například při uzavírání zdravotní pojistky se ale s tímto indexem hojně operuje.

Foto: Profimedia.cz

Běhat lze naštěstí vždy, ať už je BMI jakýkoli.

Článek

Konkrétně v Americe je tak mnoho lidí zařazeno do kategorie „nezdravých", ačkoli jejich tělesná i duševní forma je zcela v pořádku, pouze BMI ukazuje vyšší hodnotu. Index tělesné hmotnosti zavedl jistý belgický matematik a statistik už v polovině 19. století. Je tedy otázkou, zda tak starý ukazatel může správně odrážet zdravotní realitu dneška.

Index je poměrně jednoduché a snadno vykalkulovatelné číslo. Tvoří poměr hmotnosti a druhé mocniny vaší výšky. Už jeho samotná jednotka (jež se často vynechává) nedává příliš mnoho smyslu ‒ kilogram na čtvereční metr. Náš život ani naše tělo není dvourozměrné. Tím méně se index dokáže vypořádat s případy, kdy je jedinec značně vysportovaný, lidově řečeno samý sval, či s úkazem, kdy naopak člověk na kostře nenosí téměř nic jiného než tuk, a přesto váhově spadá do kategorie „zcela zdráv".

Toto jednoduché číslo nás vůbec neopravňuje takové závěry činit. Studie to jasně dokládá. Při bližším zkoumání došli vědci k názoru, že téměř polovina Američanů s nadváhou podle BMI je ve skutečnosti zcela zdráva. Naopak více než 30 procent lidí s „normálním" BMI vykazuje alarmující hodnoty, když dojde na měření krevního tlaku, krevního cukru, cholesterolu nebo triglycerolů.

„Existují tak lidé, kteří mohou být systémem trestáni za špatnou diagnostiku jejich fyzického stavu, zatímco nezdraví lidé zůstanou zdravotními pojišťovnami nepovšimnuti. Zaměstnavatelé, zákonodárci i pojišťovny by se měli zaměřit na lépe vypovídající indikátory lidského zdraví," dodává k tomu Janet Tomiyamová, vedoucí vědeckého týmu.

Jaký máte BMI?
Podváhu nebo podvýživu.
6,3 %
Ideální váha.
32,3 %
Nadváha nebo obezita.
61,4 %
Celkem hlasovalo 6777 čtenářů.

Reklama