Hlavní obsah

Může tempový trénink škodit vytrvalosti?

Praha

Pojďme si hned na úvod říci, že může. Potvrzují to nejnovější studie. Ovšem daleko pravdivější by bylo říci, že tempový trénink může škodit nejen vytrvalosti, ale celému člověku. Ovšem jen v určitých případech.

Foto: Profimedia.cz

Intenzivní intervalový trénink může škodit. Nejen vytrvalosti.

Článek

Vaše svaly na intenzivní intervalový trénink reagují rozdílně podle toho, jak na tom na fyzické úrovni vlastně jste. Dnešní tréninkové metody se z velké části odrážejí od základů trenéra-pionýra Arthura Lydiarda ze 60. let minulého století. Hlavním východiskem je tréninková periodizace, tj. že trénink má v čase určitá období, v nichž se pokaždé soustředíme na něco jiného.

Klasicky to vypadá tak, že zpočátku trénujeme pozvolna, stavíme široké a pevné základy a důraz klademe na budování výdrže, vytrvalosti. Následuje období, kdy se soustředíme na rychlost a sílu. Běháme rychle na krátké vzdálenosti, běháme do schodů, kopců a pod. Navazuje tempový trénink, při němž v závodním tempu absolvujeme kratší úseky, než na jaké se připravujeme. Vyvrcholením je pak samotný závod.

Nekonečné diskuze se samozřejmě vedou jak o jednotlivých periodách, tak i o přístupu k nim. Často jsou spory také o to, zda už i do první fáze, fáze přípravy a budování vytrvalosti je možné zařazovat rychlejší jednotky, případně absolvovat celé intervalové tréninky. Zlí jazykové tvrdí, že náročný anaerobní běh zabraňuje v počátečních fázích zlepšování vytrvalosti.

Světlo světa uzřela i vědecká studie přímo varující před intervalovým tréninkem, neboť prý zvyšuje riziko infarktu a rakoviny, kromě toho že tedy neprospívá vytrvalosti. Výzkumníci převážně ze Švédska a Kanady si vzali tucet netrénovaných jedinců a podrobili je sedmi tvrdým tréninkům v 15 dnech. Při každé tréninkové jednotce měli za úkol 4-6x sprintovat půl minuty na maximu svého možného výkonu. Pauzy mezi jednotlivými běhy byly čtyři minuty dlouhé a během nic kroutili probandi klikami rotopedu rukama a později i nohama. Zkoumaným osobám byla posléze provedena biopsie svalů horních i dolních končetin, aby se zjistilo, jak muskulatura na zátěž reaguje.

První výsledky byly šokující: Mitochondrie pracovaly jen s poloviční efektivitou oproti začátku studie!

Mitochondrie jsou jakési buněčné „elektrárny". V těchto organelách dochází za účasti kyslíku k vytváření molekul adenosintrifosfátu (ATP), paliva pro další buněčné procesy.

Svaly rukou a nohou reagovaly odlišně. Zatímco v nohou se počet mitochondrií dramaticky zvýšil, aby byl kompenzován pokles jejich efektivity, v rukou se počet mitochondrií nijak dramaticky nezměnil. Takže rázem máme po dvou týdnech důležité buněčné organely horní poloviny těla na 50 % výkonu. Vedlejší produkty tréninkového metabolismu ovšem ovlivňují celé tělo. A následně může docházet k oxidativním poškozením organismu. Ačkoli k samotné studii bychom našli mnoho závažných „ale", s jedním ze závěrů mezinárodní skupiny vědců bychom mohli jednoznačně souhlasit: Nepouštějte se do vysoce intenzivního intervalového tréninku, pokud nemáte vybudovaný dostatečný kondiční základ pomocí přiměřeného méně intenzivního tréninku!

Reklama