Hlavní obsah

Narodil se bez končetin. Přesto zdolal dva závody po sobě

Ottawa

Chris Koch se v důsledku genetické vady narodil bez řádně vyvinutých končetin. Přesto si užívá velice aktivního života. Kanaďan žijící v Kalifornii už zdolal také maratón. Tentokrát se postavil „Velitelské výzvě“ a v rámci Canada Army Run zdolal nejdříve pětikilometrovou trasu, aby se následně postavil na start půlmaratónu.

Foto: facebook C. Koch

Chris Koch je velký bojovník.

Článek

Už na svém prvním maratónu v Calgary získal Koch obrovskou pozornost. Není také divu. Řídí se heslem „ano, můžu" a vystupuje nyní i jako motivační řečník. Celý život pracuje jako farmář a svým hendikepem se nenechá nijak omezovat. Když přišla současná nabídka na absolvování hned dvojité výzvy Commander's Challenge, tedy uběhnout pětku a hned nato půlmaratón, neváhal ani vteřinu a přijal ji. Canada Army Run absolvuje celkem přes 20 000 účastníků a výtěžek z celé akce putuje na podporu kanadské armády, respektive nadací Soldier On a Military Families Fund.

Koch své jméno i své výkony pravidelně propůjčuje nejrůznějším charitám, jejichž počátky sahají třeba až do dob druhé světové války. Trasy zdolává vlastními silami na takzvaném longboardu. Dvojitou výzvu absolvoval za 32 minut, pokud jde o pětikilometrovou trasu, půlmaratón zdolal za 2 hodiny 5 minut. Tento neuvěřitelný čas bývá pravidelně i lepší. Profil ottawské trati byl ale trochu členitější a Chrise Kocha zdrželo brzdění z kopce, které bylo bohužel nutné, aby neztratil kontrolu nad svým prknem.

Netradiční běžec se dále připravuje na závod Modesto Marathon v Kalifornii, kde nyní žije se svojí přítelkyní. S ní také pravidelně trénuje. Svou závodní působnost neustále rozšiřuje a dokonce uvažuje o zdolání sedmi maratónů na všech sedmi kontinentech (Severní a Jižní Amerika platí v tomto případě za dva kontinenty – pozn. red.).

Své poslání vidí Koch velmi jednoduše: Chce inspirovat ostatní ke zjišťování, co je ještě možné, k posouvání hranic. Obrovskou motivací je také pro všechny hendikepované. A nejen pro ně. „Každý může zdolávat velké věci. A i zdraví si mohou říci: Když to dokáže on, dokážu to taky," doplnil s úsměvem pro Canadian Running nezvyklý běžec.

Reklama