Hlavní obsah

Našel nový život mezi milióny dalšími. Cesta, která může být i pro vás

Příklady táhnou, tak to prostě je. Pokud nemáte odvahu, nevěříte si, ideálním řešením je inspirace, která je skutečná, můžete se s ní rovnat. U běhání a shazování váhy to je podobné. Takový je i příběh Chrise Cunninghama, který kvůli běhání našel nový život. Začal, věřil, sundal 23 kilo.

Foto: RunCzech

Ilustrační foto.

Článek

V Americe se každý rok více jak 18 miliónů lidí účastní silničních závodů. Tisíce z nich začaly, protože měly svůj příběh, inspiraci, které věřily.

Pětačtyřicetiletý Cunningham se před pár dny účastnil pětatřicátého výročí Lake Run v Lake Bloomingtonu. Ještě na střední škole běhal 400 metrů. Časová smyčka a před dvěma lety vážil přes metrák, měl 104 kilo. Pozice IT ředitele si vyžádala své. Přišel čas na změnu.

Lidé jsou z něj v šoku

„Cítím se mnohem lépe, fyzicky, emocionálně, prostě všechno," citoval server pantagraph.com nadšeného Cunninghama. Předtím tomu tak nebylo. „Můj doktor mi řekl, že jsem měl cholesterol na doraz, to samé byla moje srdeční frekvence."

Změnil se, což mu ve svém okolí způsobuje stavy údivů od přátel. „Když mě vidí, jsou pokaždé v šoku. Mají připomínky typu: wow, zhubl si ještě víc, vypadáš opravdu dobře," je spokojený muž, který na prvním tréninku zvládl jednu míli za téměř patnáct minut. Chtěl běžet, ale musel i chodit, tělo mu více nepovolilo.

Po desetitýdenním programu dokončil svůj první závod na pět kilometrů. Stopky se mu zastavily na čase 36:21, což je necelých 12 minut na míli. „Myslel jsem, že po tom umřu," přiznal Cunningham.

Běhání mu nepřineslo "jen" zdraví

Před dvěma týdny si zaběhl osobní rekord na pět kilometrů - 24:31. Běhání si zamiloval. Trénuje ve skupině, kde se každý týden mění tréninky, takže žádná nuda, stereotyp. Takto zvyšuje svoji vytrvalost, sílu a stabilitu.

Každý na první pohled vidí zdravotní aspekty, ale jsou tu i ty sociální. Ty jsou po takové změně pro okolí patrně ještě více důležité. „Přínosy pro zdraví jsou skvělé, ale nejlepší část pro mě a mou ženu jsou naši nejlepší přátelé. Je to příjemný způsob, jak se setkat s lidmi, kteří jsou podobně smýšlející," vidí Cunningham další rozměr, který mu přineslo běhání. A nyní poznává, že rčení, které kdysi slyšel, je pravdivé. „Běhání vše změní."

"Poté, co jsem ztratil třiadvacet kilo v průběhu minulého roku, získal jsem spoustu nových přátel a dosáhl více, než jsem si myslel, možná právě před rokem. Musím věřit, že tohle je šance vše změnit," dodal muž, který se stal běžcem a doběhl si pro nový život.

Reklama