Hlavní obsah

Natažení zadní strany stehna – hamstringů

Praha

Bolest ze stažení svalů zadní strany stehna, tedy hamstringů potkává velmi často běžce i neběžce. Zpravidla problémy začnou po náročnějším běhu či po tréninku rovinek, tedy tréninku rychlosti. Objeví se nepříjemné a stálé napětí zadní strany stehna, které se během zhoršuje. Zpočátku ho můžete cítit jen při rychlém nebo příliš dlouhém běhu. Postupně se ale objevuje i při pomalém běhu a nakonec vás ruší i v klidu...

Foto: Profimedia.cz

Zadní strany stehen dokážou někdy i pěkně potrápit.

Článek

Pojmenovává se to jako natažený sval, zároveň máte pocit, že je zkrácený. Máte tendenci si sval neustále protahovat a masírovat. Nic se tím ale nemění. Pojďme se tedy podívat na příčiny tohoto problému, abyste ho pak uměli lépe řešit.

Jak už z našich článků znáte, v těle se neděje nikdy nic samo od sebe a lokálně. Vše je propojené a příčina problému bývá často dost vzdálená místu bolesti. Je to tak i v tomto případě. Natažený hamstring se z nějakého důvodu stáhl. Znamená to tedy, že mozek vysílá signály, aby pracoval více. Musí pracovat více, protože něco jiného pracuje méně.

Svou prací zadní strana stehna pomáhá sklápět pánev směrem do podsazení. To by ale dělat neměla, od toho tu máme komplex zvaný hluboký stabilizační systém, tedy práci bránice a hlubokých břišních svalů. Jenže těm se moc pracovat nechce. Pomalu situaci tedy rozklíčováváme. Svaly, které by se měly starat o správné postavení páteře a pánve, nepracují, a jsou tedy nahrazovány jinými. Většinou je práce svalů lehce asymetrická, takže na jedné straně máme horší zajištění trupu a to pak musí na stejnostranné dolní končetině kompenzovat právě hamstring, který se snaží situaci zachránit.

S takovou nerovnováhou můžete žít bez potíží poměrně dlouho. Stačí pak poslední kapka – velký objem, rychlostní trénink a napnutý sval se napne ještě více. Kompenzační mechanizmy se vyčerpají a bolest se dostává do vědomí.

Nefunkční střed těla nemusí být jedinou příčinou, i když vždy je do tohoto problému nějak zapleten. Špatné postavení pánve může také souviset se špatným postavením horní části těla. Pokud jste nahrbení v hrudní páteři a lehce ohnutí vpřed, hamstringy společně se vzpřimovači bederní páteře opět musí situaci napravovat a vyrovnávat náklon trupu vpřed. I tady bývají časté asymetrie. Jedno rameno je vysunuto více dopředu a nahoru, tam je pak i větší ohnutí a na té straně zase větší napětí v bedrech a hamstringu. I proto jsou tyto problémy často spojené s bolestí zad.

Je nutno ale odlišit situaci, kdy bolí bedra a bolest vystřeluje do stehna. Zhoršuje se při ohnutí či dlouhém sezení. Tam už může hrát roli výhřez ploténky a útlak nervového kořene. I tyto potíže ale mají příčinu v trupu a v poruše napřímení páteře, a tak samotná terapie bývá podobná.

Pro lehké shrnutí. Natažený hamstring není v pravém slova smyslu natažený, ba ani zkrácený. Správně řečeno je stažený a může se druhotně zkrátit. Protahováním ovšem problém nevyřešíte. Sval velmi ochotně taje poté, co se zlepší postavení páteře a zapojení svalů trupu.

Tento seriál pro vás připravujeme ve spolupráci s BeBalanced.cz.

Reklama