Hlavní obsah

Nechte se inspirovat ostřílenou světovou mistryní

Britská atletka a držitelka dodnes platného světového rekordu v maratónu Paula Radcliffová na sobě tvrdě pracovala až do oficiálního ohlášení ukončení profesionální činnosti. V průběhu let o sobě a metodách svého tréninku prozradila mnoho podrobností. Můžete se tedy nechat inspirovat a využít zkušeností jedné z nejpovolanějších osob na zeměkouli. Je přeci jasné, že žádný úspěch nepřijde jen tak sám od sebe a bez práce...

Foto: Profimedia.cz

Paula Radcliffová dokázala kromě jistého nastavit světový rekord, který už 13 let nikdo nepřekonal.

Článek

Tréninkový program Radcliffové byl pestrou směsí silového tréninku, běhu, kompenzačního cvičení a dostatečného odpočinku. I samotnou běžeckou sekci lze považovat za více než dostatečnou, Paula totiž pravidelně nabíhala přes 230 kilometrů týdně (no ano, ekvivalent více než pěti a půl maratónských tratí za týden).

V dobách svého nejúspěšnějšího působení na maratónských štrekách trávila Radcliffová mezi dvěma a pěti hodinami denně cvičením na svaly tělesného jádra, procvičováním výbušné síly a dynamiky, strečinkem či v ordinaci fyzioterapeuta. Právě díky tomu dokázala uhájit svoji nadvládu před běžkyněmi z Keni.

Paula Radcliffová se držela na špici také v oblasti sportovní výživy. Věnovala i této složce přípravy maximální pozornost a rozhodně ji nepodceňovala. Říká se, že až desetinu svých příjmů investovala do celého týmu specialistů, kteří se starali o to, aby její tělo mělo dostatek uhlohydrátů, tuků, proteinů, ale také vitamínů a minerálů. Jedině tak se mohla udržet na pozici, jež je rezervována pro ty nejlepší.

Paula Radcliffová (1973) se nejprve profilovala jako přespolní běžkyně, když v roce 1992 vybojovala juniorský titul na světovém šampionátu. O deset let později se ale rozhodla přesedlat na královskou disciplínu vytrvalců, maratón. Ještě v témže roce si připsala vítězství na londýnském maratónu a o pár týdnů později dosáhla světově rekordního času v Chicagu. Asi nejdůležitější moment v její kariéře přišel v roce 2003, 13. dubna, opět v Londýně. Tam totiž Radcliffová nastavila dodnes platný světový rekord s hodnotou 2:15:25, k němuž se žádná jiná žena nepřiblížila ani na tři minuty. Maratónkyně oznámila konec kariéry v loňském roce a jako poslední si zaběhla ‒ jak jinak, než maratón v Londýně. Povzbudit a rozloučit se s ní přišly tisíce lidí.

Na počátku bojovala Radcliffová s výbušností a dynamikou. Velmi jí pomohlo toto jednoduché cvičení. Zkuste jej také!
• 20 dřepů s výskokem
• 20 výpadů s výskokem
• 10 dřepů s výskokem na jedné noze
tuto sérii třikrát opakujeme

Radcliffová, žena s enormním VO2 max, využívala také účinky tréninků ve vyšší nadmořské výšce. Často běhala v okolí amerického Albuquerque ve výšce kolem 2000 metrů. Sílu nohou podporovala výskoky na bednu, seskoky z bedny či poskoky do různých směrů. Takže na co ještě čekáte? Dejte se do práce!

Reklama