Hlavní obsah

Nedáváte do svých tréninků všechno? Děláte chybu, ochuzujete svůj mozek!

Běhání má bezesporu velký pozitivní přínos na naši kondici a zdraví. Nepochybně už jste i vy sami na sobě pocítili, že dokáže výrazně ovlivnit také naši psychiku, náladu. Ti šťastnější z nás už se setkali s pověstnou „runner’s high“, běžeckou euforií zažívané po nějakém tom šťavnatém výkonu. Nepřichází vždy, nepřichází u každého a recept na ni je příliš neurčitý a nejednoznačný. Vědci teď ale odhalili něco, čím byste ji ‒ pokud ještě není vaší pravidelnou běžeckou družkou ‒ k sobě mohli přivolat.

Foto: Profimedia.cz

Běžecká euforie? Intenzivní trénink vám ji dá téměř jistě.

Článek

Jedna z evropských vytrvaleckých velmocí se zaměřila na výzkum procesů probíhajících v lidském mozku po fyzické zátěži. Finská University of Turku zjišťovala, jak souvisí produkce endogenních morfinů s fyzickou zátěží, a hlavně s její intenzitou. Endorfiny, jak dobře známo, se vyplavují při sportu, ale také třeba sexu nebo při porodu. Jejich vylučování může dokonce způsobovat i konzumace některých potravin. Ale vsaďte se, že si nedokážete vychutnávat čokoládu tak často jako pořádný trénink!

Sportovce, a nejen je, ale vždy trápilo, že pocity štěstí a euforie nepřicházejí vždy a všichni chtěli přijít na to, čím to je. Díky finským vědcům už toto víme zcela přesně: Produkce endorfinu, hormonu štěstí souvisí s intenzitou cvičení. Po smrti je to tak druhá zaručená a definitivní spravedlnost tohoto světa. Čím víc trénink flákáte, tím méně endorfinu dostanete, respektive nedostanete žádný. Čím víc se do tréninku ponoříte a odběháte jej opravdu poctivě, tím více trenérovy chvály dopadne na vaši hlavu a tím více endorfinu zaplaví váš mozek.

A to není všechno. Tento v zásadě jednoduchý princip také vysvětluje, jak funguje motivace. Když máte po tréninku hluboké pocity štěstí a přívaly takového nadšení a energie, že by se s ní dalo pohánět několik bloků jaderné elektrárny, máte příště do dalšího tréninku o to větší chuť. Ten, kdo trénink flákal, nedostane potřebnou dávku endorfinu a vlastně tak nějak nechápe, proč by to měl příště zase celé opakovat. Ergo motyčka: Lidé beroucí své tréninky vážně mají mnohem vyšší tendenci ve cvičení pokračovat a udržovat jej jako nedílnou součást svého života.

Studie kromě jiného porovnávala výsledky hodinového tradičního aerobiku s vysoce intenzivním intervalovým tréninkem. Ukázalo se, že platí jednoduchá rovnice: čím vyšší intenzita, tím více endorfinů. Ovšem všechno má svou míru. Vědci zároveň vysledovali, že velmi vysoká intenzita zátěže vede k předávkování a začnou narůstat negativní pocity a bolest. Platí i zde, že každá zbraň se může otočit i proti vám. Přeženete to s tréninkem a radost z pohybu a chuť do dalšího je ta tam. Takže zase nic fanaticky nepřehánějte. Jedině tak si zachováte nadšení a touhu pokračovat.

Zažili jste někdy runner’s high?
Ano, zažívám ji poměrně často.
72,4 %
Ne, ještě nikdy.
9,3 %
Nejsem si jistý/á, možná už to někdy přišlo.
18,3 %
Celkem hlasovalo 268 čtenářů.

Reklama