Hlavní obsah

Nejrychlejší muž světa chce titul. Tentokrát oficiálně

René KujanSport.cz

Nejrychlejší maratonec světa se v září pokusí o získání rekordu. Ten po letošním květnu už vlastní, ale zatím je pouze neoficiální. V italské Monze zaběhl Eliud Kipchoge nejrychlejší maratónský čas vůbec. Nebylo to ovšem v rámci oficiálního závodu. Kipchoge, prozatím třetí muž tabulek, má v plánu posunout se o zbývající dvě pozice výše. Podaří se mu to?

Foto: Profimedia.cz

Eliud Kipchoge pocity vítěze dobře zná. (Londýn 2015)

Článek

Keňan Eliud Kipchoge se už v květnu pokoušel o nejrychlejší maraton světa ‒ společně s Eritrejcem Zersenayem Tadesem a Etiopanem Lelisou Desisou v rámci projektu Breaking2. Ten měl v plánu jednou provždy zatočit s magickou dvouhodinovou hranicí na vzdálenosti 42 195 metrů. Nejrychlejší z trojice Kipchoge k tomu měl opravdu hodně blízko. Jeho sveřepý boj s časem nakonec přinesl neoficiální rekord na této distanci, ovšem hranici dvou hodin o 25 vteřin přesáhl.

Eliud Kipchoge ve čtvrtek oznámil, že hodlá startovat 23. září na maratonu v Berlíně a doběhnout si nejen pro vítězství, ale i pro tolik vytoužený oficiální rekord. Zatímco světoví běžci pokořují limit jedné hodiny na půlmaratonské trati už po dlouhá léta, překonat hranici dvou hodin na dvojnásobné trati se ještě nikdy nikomu nepodařilo. To platí i pro případ velmi ambiciózního projektu amerického výrobce sportovního vybavení Nike, který za Breaking2 stál. Ani obrovské množství měřených a zpracovávaných dat z pozorování nejrůznějších faktorů majících vliv na vytrvalecký výkon a dle nich vyvinuté běžecké vybavení zatím nepřineslo kýžené ovoce ani v případě nejrychlejších vytrvalců světa.

TIP: O projektu Breaking2 vznikl také dokument National Geographic.

V tradičním světě rekordů se zatím poměrně dlouho bojovalo o 2 hodiny, 3 minuty a ještě si dobře pamatujeme poprask kolem bostonského maratonu roku 2011 v podání Geoffreye Mutaie za 2:03:02, který ale za světový rekord nakonec kvůli silnému zadnímu větru a velkému pozitivnímu sklonu trati nebyl uznán. Na tři vteřiny se k času 2:03 přiblížil v loňském roce v Berlíně Etiopan Kenenisa Bekele, na na pět vteřin se to povedlo i Kipchogemu v Londýně.

Jediným běžcem, který kdy posunul maratonský čas pod 2 hodiny, 3 minuty, byl Keňan Dennis Kimetto. Jeho oficiální rekord bude mít letos v Berlíně své tříleté výročí. Jak se zadaří ambicióznímu krajanovi Kipchogemu? Šance by měl mít slušné. Už teď patří mezi nejrychlejší a určitě i zkušenosti z rekordního projektu ho zase o kus posunuly. Pro svůj pokus si vybral (stejně jako v Monze, kde běhal na závodním okruhu F1 za vykalkulovaných ideálních povětrnostních podmínek) nejrychlejší trať světa. V Berlíně se běžely čtyři světově nejrychlejší časy z pěti. Budou Kipchogemu přát i ostatní faktory?

Vyhraje Kipchoge v Berlíně v novém rekordu?
Ano, určitě.
62,2 %
To záleží...
27,4 %
Ne, bez šance.
10,4 %
Celkem hlasovalo 376 čtenářů.

Reklama