Hlavní obsah

Nohy jsou základ. Pečujme o ně!

Praha

Nohy nás věrně nosí po celý náš život. O tom asi není a nebude sporu. Běžci mají na své nohy nároky ještě o něco vyšší, než je tomu u neběhavé části populace. Položme si ale naléhavou otázku: Vracíme našim nohám, chodidlům jejich věrnost v dostatečné míře? Staráme se o ně tak, aby nám mohla sloužit nejen věrně, ale i radostně? Ano, tušíte správně. Bez trocha úsilí se to neobejde. Ale to úsilí se začne mnohonásobně vyplácet téměř okamžitě.

Foto: Profimedia.cz

I chodidla si zaslouží naši pravidelnou péči.

Článek

Podle údajů odborníků udělá běžný člověk (neběžec) za rok zhruba 5 000 000 kroků. Středně aktivní člověk pak během svého života překoná po svých vzdálenost odpovídající asi 150 000 kilometrů. To je 3 a ¾ krát kolem planety Země. Kdybychom tohle měli ujet autem, nikdo z nás by asi nepochyboval o tom, že je potřeba dát vozu příslušnou péči, dostatek kvalitního oleje, pevné rozvody, pravidelný servis. Když jde ale o naše nohy, čekáme, že se to všechno udělá tak nějak samo.

Stejně jako i zbytek těla, ocení i naše chodidla patřičnou formu strečinku, masáž, ale i správnou obuv či ponožku. Jen samotné lidské chodidlo sestává z 26 kostí, 33 kloubů a 29 svalů. Vše doplňuje 112 vazů a šlach.

Kromě nejrůznějších cvičení a protahování můžete navštívit třeba i pedikúru. „Dříve byla pedikúra výhradně záležitostí žen, dnes už jsou na ošetření nohou pravidelně vídat také muži," říká Lucie Švehlová, specialistka ze studia Bomton. Poměr se prý zatím drží někde kolem 1:10. „Kromě jiného je to dáno i tím, že ženy mají zkrátka více namáhaná chodidla. Mohou si za to samy ‒ nosí lodičky, vysoké podpatky. Když se zamilují do nějakých krásných bot, tak si je prostě koupí, i když na ně mají třeba příliš úzkou špičku," dodává své letité zkušenosti pedikérka.

A jak taková pedikúra vlastně vypadá? „Mokrá verze", tedy ta klasičtější začíná relaxační a uvolňující perličkovou lázní. Do té patří také minerální sůl s esenciálními oleji. Po ní následuje péče o kůži nohou, nehty, nehtová lůžka, peeling ‒ a hlavně: masáž chodidel. Po zhruba hodinové seanci se cítíte jako znovuzrození a propuštění z vazby zároveň. Jako by někdo konečně odemknul ty okovy a vy jste se zbavili těžkých železných koulí na nohou. „My doporučujeme podstupovat pravidelnou péči jednou měsíčně," říká specialistka Švehlová.

U běžců prý často řeší problémy vycházející ze špatně stříhaných nehtů. Pokud se chcete vyhnout bolestivým problémům s jejich zarůstáním, nestříhejte je až těsně k lůžku, zvláště pak ne v rozích. Nehty na nohou bychom ale měli udržovat krátké, aby nedocházelo k jejich narážení do vnitřní špičky boty (z toho pak na nich zhusta vzniká přírodní černo-fialový přeliv s častou dezercí nehtu mimo naše chodidlo).

Při rychlejším, intenzivnějším běhu působí na chodidla běžně síly odpovídající dvoj až trojnásobku naší tělesné hmotnosti. S tím se už dokáže vypořádat pouze zdravé chodidlo s odpovídající klenbou. A právě s ní máme při vedení našich moderních životů často problémy. Jak jim předcházet? Stačí pravidelně provádět jednoduchá cvičení.

• Například při čištění zubů stát jen na jedné noze, pravidelně střídat.

• Opakovaně chodidlem uchopovat například ručník ležící na zemi.

• Pokusit se chodidlem opakovaně zvedat ze země malé předměty (kostičku lega, kamínek, kaštan apod.).

• Vestoje přitahovat špičky chodidel vzhůru.

• Užitečné jsou také nejrůznější terapeutické míčky a válečky, po nichž pravidelně projíždíme chodidlem.

SPECIÁLNÍ TIP PRO BĚŽCE
Po tréninku můžete svá unavená chodidla osvěžit následujícím způsobem: Půllitrovou plastovou lahvičku od pití naplňte vodou a nechte na pár hodin v lednici či mrazáku. Po tréninku ji položte na zem a každé chodidlo na ní několikrát poválejte zepředu dozadu. Kromě terapeutického působení chladu (zvláště za současných veder) také následně podpoříte prokrvení a regeneraci.

Pedikéři také doporučují udělat si alespoň jednou za týden teplou nožní lázeň. Vodu o ideální teplotě 28-37 °C obohatíme o olej či sůl do koupele a vydržíme v lázni alespoň po dobu 5 minut. V pohodlném křesle a například s dobrou knihou v ruce by to neměl být žádný problém.

Článek byl připraven ve spolupráci se Studiem Bomton Florentinum.

Pečujete pravidelně o svá chodidla?
Ano, i na pedikúru zajdu.
47 %
Spíše sporadicky, až když je nějaký problém.
26,8 %
V podstatě vůbec.
26,2 %
Celkem hlasovalo 164 čtenářů.

Reklama