Hlavní obsah

Obrovská tragédie! Při extrémním ultramaratonu zahynuly dvě desítky běžců

Tragická událost se stala na severozápadě Číny při extrémním 100kilometrovém vysokohorském závodě. Jednadvacet ultramaratonců zahynulo v důsledku náhlé změny počasí v oblasti. Většina z nich zřejmě umrzla. Mezi mrtvými je i jeden z nejznámějších čínských ultramaratonských běžců Liang Jing.

Foto: Stringer, Reuters

Záchranné práce během ultramaratonu byly ztížené složitým terénem a přetrvávající nepřízní počasí.

Článek

Vysokohorský maraton Hanghe Shilin, který se každý rok těší oblibě řady běžců, začal za slunečného počasí, kdy nic nenasvědčovalo tomu, co bude následovat o pár hodin později. Kolem 13 hodiny, kdy se běžci dostali do výšky zhruba dva a půl kilometru nad mořem, udeřilo v oblasti Gansu mrznoucí krupobití, déšť a vichřice.

Většina z nich měla na sobě jen šortky a tričko, někteří se dostali k teplým přikrývkám, ale silný vítr jim je během chvíle roztrhal na kusy. „Několik lidí tu je v bezvědomí a jde jim pěna z úst," popsal hrozivý průběh jeden z běžců ve zprávách.

Místní úřady okamžitě závod přerušily a zahájily rozsáhlou pátrací akci, do které se zapojilo kolem 1200 záchranářů. Záchranné práce byly ztíženy povětrnostním podmínkami i náročným terénem, ve kterém hrozil sesuv půdy.

Podle dosavadních zpráv se závodu zúčastnilo 172 osob, z nichž s lehkými zraněními vyvázlo jen 151 z nich. 21 osob, včetně trojnásobného vítěze tohoto závodu Lianga Jinga, na místě zahynulo. „Vyjadřujeme hlubokou soustrast rodinám všech obětí," uvedl na tiskové konferenci starosta města Baiyin, které závod pořádalo.

Někteří z přeživších popisují hororové chvíle závodu. „V jednu chvíli jsem vůbec necítil prsty na rukou, byla strašlivá zima. Dokonce mi zmrznul jazyk," uvedl jeden z běžců. „Odstoupil jsem ze závodu a schoval se v dřevěné chatě zhruba v polovině kopce. Postupně se ke mně přidalo asi 50 dalších běžců a čekali jsme na pomoc záchranářů," uvedl další.

Reklama

Související témata: