Hlavní obsah

Ostrava a jiná perspektiva. Běžci zažijí kouřící haldu i sopku Ema

Ostrava

Mladého skyrunnera Tomáše Macečka ženou vzhůru dvě věci - srdce a nohy. Kopce a schody, to je jeho. Naposledy doběhl druhý na Ještědském hřebeni, v sobotu se chystá na jedenácti kilometrový Trail Ostrava. Na trať, kterou dokonce připravil. Ideální spojení - vymyslet a běžet. „Znám město, bydlím kousek v Radvanicích, ve vesnici za Slezskou Ostravou,“ říká pětadvacetiletý student, který má za sebou i mistrovství světa v běhání do schodů v Kataru, Kolumbii a v Číně.

Foto: Kilpi Trail Running Cup

Tomáš Maceček vyhledává kopce, přírodu, schody. To je jeho revír.

Článek
Fotogalerie

Ještě si připsat v sobotu vítězství, to by byl příběh, nemyslíte?

Což o to, já se chystám poctivě, bylo by to příjemné, ale záleží taky na ostatních. Kdo přijede a v jaké formě se ukáže. Pokud se vydá na závod i nadupaný Lukáš Olejníček jako loni, asi to bude pro ostatní složité.

Jak jste vybíral trať, která je součástí seriálu Kilpi Trail Running Cupu?

Vytipoval jsem si zajímavá místa včetně haldy Ema i výběhů do schodů a pak přemýšlel, jak je všechny spojit. Pragmatické detaily jsme dotáhli s Jurou Jelínkem (bývalý kouč triatlonové reprezentace, pozn. red.). Letos se mění závěrečný úsek. Vypouští se asi kilometrová smyčka u řeky, která přišla běžcům už jaksi navíc. Nahradí jí o něco kratší doběh po silnici a přes kruhový objezd k Trojhalí, kde bude cíl, což vypadá taky zajímavě.

Kouřící halda a sopka Ema, to je unikátní biotop a interesantní místo, souhlasíte?

Chodí se tam hodně na procházky za výhledy, je to kulturní památka. Pro lidi, kteří ji neznají, přinese taková divočina uprostřed města docela zážitek.

Stejně jako zázemí ve velkorysých prostorech Trojhalí, které ochrání před vedrem i zimou...

Původní idea byla spojit závod s hudebním festivalem United Colours a mít centrum přímo ve Vítkovicích, což se úplně nepovedlo. Ale takhle jsme také blízko k trase v terénu i podél řeky. Pět minut odtud leží velké obchodní centrum a dostupnost městskou dopravou i parkování pro auta je perfektní, úplně bez problémů.

Kilpi Trail Running Cup
Trail Ostrava11 kmpřevýšení 200 metrů30. 4.
Trail Praha11 kmpřevýšení 500 metrů29. 5.
Dolní Morava30 kmpřevýšení 900 metrů11. 6.
Praha Motol8 kmpřevýšení 250 metrů2. 7.
Lipno nad Vltavou21 kmpřevýšení 1000 metrů16. 7.
Špindlerův Mlýn49 kmpřevýšení 2500 metrů6. 8.
Liberec Ještěd21 kmpřevýšení 1250 metrů18. 9.
Čeladná21 kmpřevýšení 1200 metrů8. 10.
Český Les15 kmpřevýšení 250 metrů23. 10.

Jakou pozici má City trail v ostravském běžeckém kalendáři, který se už slušně zaplňuje. Jak známo, máte na podzim i dva maratóny krátce po sobě.

Obecně tu běhání a závody letí. Party lidi se scházejí spontánně třeba v Běláku na společné tréninky. Závod měl loni super ohlasy. Přestože ho ovlivnilo šílené vedro, což teď snad nehrozí.

Oceňují místní běžci, že se stali součástí celostátní a celoroční série přírodních běžeckých závodů?

Asi jo, podobná hlavička dodá závodu důvěryhodnost a respekt. Je to dobré pro motivaci nastavit si program, sledovat žebříček a taky se podívat do míst, kam bych si sám od sebe jen tak asi běhat nezašel.

„Přijeďte si zaběhat do Ostravy," to zní pro vyznavače běhání v přírodě, v horách trochu bizarně, ne? Ostrava má přece jen image průmyslového města.

Poznáte město bez předsudků, z pohledu, který nečekáte. Dostanete se na místa, kam by vás ani nenapadlo zajít. Je to unikátní prostředí. Naše halda Ema, uvidíte hrad, proběhnete se podél řeky. Stojí to za to.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články