Hlavní obsah

Pětaosmdesátiletý stařík si nedá pokoj. Vybojoval další rekord!

Praha

Když si Ed Whitlock, známý atletický extrémista před měsícem odvážel domů maratónské zlato ve své kategorii, málokdo věřil, že je jeho rekordům konec. Jako pětaosmdesátiletý kmet zaběhl trať dlouhou 42 195 metrů v čase pod čtyři hodiny. Nyní do své sbírky rekordů a kuriozit přidal světový rekord v běhu na 15 kilometrů.

Foto: facebook Fans of Ed Whitlock

Pravidelný trénink se Edovi Whitlockovi dlouhá léta vyplácí.

Článek

Ed Whitlock je ve světě běhu známá firma. Přední světové příčky svých kategorií okupuje pravidelně a s nezdolnou energií už dlouhá léta. Ed se už ve svých sedmdesáti letech postavil do první řady ve frontě na medaile: Stal se prvním člověkem na světě, který dokázal zaběhnout maratón pod tři hodiny v tak vysokém věku. Maratónský čas pod tři hodiny je velice dobrým výsledkem i pro mladého a ambiciózního maratónce a vyžaduje velmi důkladnou a zpravidla už poměrně dlouhou tréninkovou přípravu.

V neděli překonal tento rozený Brit dlouhodobě žijící v Kanadě světový rekord v běhu na 15 000 metrů o více než 13 minut! Opravdu to zní až neuvěřitelně, ale takových výkonů je jeho tělo kmeta schopno. V kategorii 85-89 let nemá nikoho, kdo by ho dokázal alespoň vzdáleně ohrozit. „Hádám, že jsem to zaběhnul v rekordu," řekl po doběhu agilní stařík novinářům.

V New Yorku, kde k rekordnímu počinu tentokráte došlo, startovalo na 1500 běžců. MVP Health Care Stockade-athon 15K platí za jeden z hlavních závodů této délky tratě ve Spojených státech amerických. Whitlock zaběhl skvělý čas 1 hodina, 15 minut, 10 vteřin. Také jeho předchozí výkon na Toronto Waterfront Marathonu obletěl doslova a do písmene celý svět. Ed tento maratón běžel ve třicet let starém nátělníku a v botách, jež zakoupil před patnácti roky. Jeho poslední rekord je třináctý v řadě, kterého Ed Whitlock na trati 15 000 metrů za život dosáhl.

Reklama