Hlavní obsah

Pokud bude Bůh souhlasit, budu připraven, říká Bejrúťan

Saleh Zaiter je jedním ze stovek obyvatel hlavního města Libanonu zapojených do projektu Beirut 542. Amatérští běžci, vytrvalci-začátečníci se v něm připravují na svůj první maratón v životě. „V Libanonu máme problém, běžecká kultura, především běhání dlouhých vzdáleností u nás ještě nemá vybudovanou takovou tradici,“ citovala agentura Reuters Alberta Cheaiba, projektového manažera. Blízkovýchodní, převážně muslimská země tak činí velký krok. Hlavním cílem závodu Beirut Marathon, o nějž v přípravách jde, je „shromáždit běžce z Libanonu a celého světa s vyššími cíli míru a lásky“.

Začátečníci v Bejrútu společně trénují na svůj první maratón.Video: Reuters

 
Článek

V rámci programu se zájemci připravují na nadcházející maratón v hlavním městě, svůj první v životě. Iniciativa vznikla v roce 2014 a má za cíl propojit začínající běžce s trenéry a poskytnout jim ucelený tréninkový plán, výživové poradenství, fyzioterapii, ale třeba také vyšetření srdce. Program trvá pět měsíců. V prvním ročníku se ho zúčastnilo 70 běžců a 38 z nich následně úspěšně dokončilo i samotný maratón.

Letos je zájemců podstatně více, organizátoři hovoří o zhruba 250 účastnících programu. Ten tvoří tři základní tréninky týdně a jeden dlouhý běh v neděli. Také sami kouči ještě dále trénují a mají svůj speciální program, aby se i oni mohli zdokonalovat.

Jeden z trenérů Charbel Nasser se stará o dvacítku svěřenců. Sám běžel maratón loni. „Trénoval jsem se svým klubem po celý rok a velmi mi to prospělo. Využil jsem mnoha nových zkušeností," dodává k tomu kouč. Se svým nynějším týmem trénuje vždy od šesti hodin ráno po více než hodinu. Každý týden přidávají k celkové vzdálenosti dva kilometry a zvyšují obtížnost tréninku tak, aby byl každý z účastníků programu dokonale připraven.

„Už mi bylo třicet a chci vstoupit do světa dlouhých distancí. Už mi nestačí jen být rychlý, chci mít i dobrou vytrvalost. Dodržuji svůj tréninkový plán, pokaždé si přidávám trochu času navíc a někam se posunuji. Cítím, že když bude Bůh souhlasit, budu na maratón v listopadu připraven," říká jeden z účastníků Saleh Zaiter, pro nějž je uběhnutí maratónu jedním z podstatných milníků života.

Reklama

Související témata: