Hlavní obsah

Pomůže nám čaj k lepším výkonům?

Praha

Spousta sportovců dumá, kterak svým výkonům pomoci, vyjít tomu štěstíčku trochu naproti. Je jasné, že životní styl, životospráva jako taková bude mít vliv také na to, jak bude člověk silný či vytrvalý. O podezřelých výsledcích předních běžeckých medailistů jsme již v poslední době slyšeli, takže odložme myšlenky na nelegální stimulanty a pojďme se blíže podívat například na věci, které konzumujeme každý den.

Foto: Profimedia.cz

Zdá se, že pitím dobrého čaje nelze nic zkazit.

Článek

Zaměříme se tentokrát na pití. O kole a jejích účincích se vedou diskuze neustále. Někteří běžci na ni přísahají jako na všelék a životabudič ve všech fázích smrtících ultra-trailů, jiní ji odmítají jako zdroj převážně škodlivých ingrediencí. Všichni ale tak nějak tušíme, že od té doby, co už do koly nedávají kokain, stojí za prd.

Na ultra i takové to domácí popíjení

Ale co třeba takový čaj? Černý čaj nám vařívávaly naše mámy, když nám bylo ouvej. Zelený čaj má být navíc plný antioxidantů, a tak by se takovém běžci plnému oxidujících oxidantů také mohl hodit. Osobně jsem černý čaj se špetkou soli a lžící medu úspěšně používal coby podpůrný prostředek ve svých maratónských začátcích. A co na to američtí vědci? Přinášejí ‒ jako ostatně vždy ‒ zajímavé výsledky.

Milec čaje má o 40 % menší pravděpodobnost předčasného úmrtí než jeho odpůrce, a to už v případě, kdy si denně dopřává dva šálky černého čaje. (Osobně doporučuji vypít denně 5 šálků. Statisticky se tak v podstatě pohybujeme na hranici nesmrtelnosti.) Hlavní příčinou této až kouzelné vlastnosti čaje jsou látky ze skupiny flavonidů, silných antioxidantů s regeneračním a zpevňujícím vlivem na cévy. A cévy, jak známo, běžci zhusta využívají. Pokud se chcete vyhnout nejrůznějším kardiovaskulárním problémům či rakovině, dopřávejte si kromě běhu tedy denně alespoň dva šálky černého nápoje anglických džentlmenů. Flavonidy naleznete také například ve víně, ovoci, zelenině nebo čokoládě.

Nápoj pro myslitele

Čaj je dále významným bojovníkem proti cukrovce druhého typu (nerovnováha mezi vylučovaným množstvím inzulinu a jeho účinností při přeměně glukózy). A stejně jako běh samotný i čaj zlepšuje mozkové funkce. Už od dob rozšíření čaje jakožto každodenní součásti pitného režimu se věřilo, že příznivě ovlivňuje bystrost mysli a mentální výkonnost.

Výzkumy na velkém vzorku konzumentů zeleného i černého čaje tyto předpoklady potvrzují. Pomocí EEG bylo zjištěno, že do hodiny od vypití šálku čaje se zvyšuje mozková aktivita na úrovni vln alfa, beta i théta. Vědci tak usuzují, že čaj má velký vliv na kognitivní funkce člověka ‒ zlepšuje verbální paměť, pozornost i naši mentální výkonnost.

Pití místo tréninku?

Další studie z poslední doby prý dokazují, že právě zmíněné flavonidy obsažené ve dvojdecce červeného vína dokáží z pohledu sportovce zcela nahradit hodinu cvičení. Kéž by se ke mně tato informace dostala dříve! Večer bych si dal pět Müllerů, a kde jsem mohl dneska být?! Třeba na olympiádě... Zkušenost ale praví, že pouze jako nepříliš zanícený divák s rozostřeným pohledem právě zapadnuvší mezi dvě lavičky na pódiu.

A jaké si beru ponaučení z těchto výzkumů? V podstatě se vůbec nic neděje. Můžeme dělat prakticky cokoli, na jedno bychom ale zapomínat neměli: Na co poctivě nenamakáme, na to mít prostě nebudeme. A na to se napijeme. Cink!

Co vám nejvíce pomáhá při závodech?
Pivo.
14 %
Ionťáky.
11,9 %
Voda.
60,1 %
Čaj.
10,4 %
Kola.
3,6 %
Celkem hlasovalo 193 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články