Hlavní obsah

Praha zažila bahno. Extrémní závod slavil premiéru

Praha

V anglosaských zemích se podobným závodům přezdívá „mud run“, bahenní běh, běh bahnem. Není to vůbec vzdáleno od pravdy, zároveň ale takový titul nemůže obsáhnout všechny nástrahy připravené pro účastníky, kteří si chtějí sáhnout až na dno. A kolikrát nejen na to svoje. Letos poprvé se mohly drsoňky a drsoňové dotknout také nejednoho dna bahenního příkopu přímo v hlavním městě.

Foto: armyrun.cz

Army Run Praha: Někoho smích nepřešel ani pod ostnatým drátem.

Článek
Fotogalerie

Army Run už si za své tři ročníky mezi všemi těmi překážkovými běhy u nás vybudoval pevné postavení. Ve spolupráci přímo s Armádou České republiky, pod záštitou herce v roli ministra obrany... čekejte to nejhorší pro svou pohodlnost a to nejlepší z překážek od profesionálních vojáků.

Přes osm stovek závodníků prověřilo o víkendu v centru Prahy celkem 46 překážek v úrovni NATO. Ta představuje zlatý střed série armádních běhů. Civil je poněkud méně náročný, Army je z nich nejtvrdší. Když jsem stál na startu pražského závodu a zaslechl z řad startujících rozechvělé šuškání o pojídání červů, mírně mi zatrnulo. Vždyť já měl k občerstvení v batohu svou tatranku!

Na těchto závodech je zkrátka nejkrásnější to, že vás vždycky něčím překvapí. Když už se připravíte na to, že budete špinaví a možná i mokří, zčistajasna vás překvapí test paměti. Když přijmete i možnost, že budete šplhat až do úmoru, překvapí vás chlapi s pendreky uprostřed ztemnělého tunelu.

Necelá padesátka překážek a nástrah zpestřila trasu o něco delší než 10 kilometrů vedoucí z TJ Spoje Praha k nadživotnímu Žižkovi na vrchu Vítkov a zpět. Starý vítkovský tunel v sobě skrýval nejedno překvapení. „Závod splnil, co bylo slíbeno. Všichni dostali neuvěřitelný záhul, a to i přesto, že se vlastně běželo v centru Prahy," mnul si ruce zakladatel závodu Martin Liška.

VÝSLEDKY ARMY RUN PRAHA 2016
MUŽI: 1. Jakub Podzimek 1:09:54, 2. Jiří Vacík 1:17:30, 3. Tomáš Vorobok 1:17:34
ŽENY: 1. Kristýna Hůrková 1:38:48, 2. Petra Königová 1:42:03, 3. Veronika Vytinová 1:44:34
TÝMY: 1. Predators 1:25:08, 2.Spartan Gym Devils 1:30:30, 3. Extreme team Kolín 1:38:48

Série Army Run letos zahrnovala čtyři závody všech tří úrovní. Překážky byly složeny z fyzicky i psychicky náročných úkolů prověřujících nejen fyzičku a zručnost účastníků, ale i jejich psychickou odolnost. Byli vystaveni štěkotu zuřivých psů, ostrým špicím ostnatých drátů, ještě ostřejšímu dozoru na trati a na jejich povinném jídelníčku se někde ocitli i zmiňovaní červi. Praha jich byla ušetřena. Ale zůstane to tak napořád? Nezbývá, než to otestovat i v příštím ročníku.

Účastníte se překážkových běhů takovéhoto druhu?
Ano, velmi rád/a, je to skvělý kruhový trénink.
62,2 %
Účastním, ale donutili mě!
3,9 %
Neúčastním, mám strach z červů a nehygienického prostředí.
33,9 %
Celkem hlasovalo 180 čtenářů.

Reklama